Как Омикрон може да ни измъкне от пандемията

Силно заразният вариант Омикрон в момента опустошава САЩ и целия свят, заразявайки милиони хора на ден с COVID-19. Бързото му разпространение дойде в момент, когато изглеждаше, че пандемията може би най-накрая започва да се забавя, само за да разбие надеждите, че можем да намерим ново нормално състояние без постоянния страх от COVID-19.

Но това все още може да е възможно при омикрона, благодарение на неговата заразност. Тъй като Омикрон заразява милиони, включително и тези, които са ваксинирани и подсилени срещу COVID-19, пандемията скоро може да се превърне в ендемична, обяснява д-р Уилям Шафнър, професор по превантивна медицина и инфекциозни болести в университета Вандербилт.

Шафнер разказва пред People как Омикрон може да промени хода на пандемията:

Какво означава този вирус да бъде ендемичен в сравнение с пандемичен?

Омикрон
Снимка: iStock

Нека набързо да определим три думи. Епидемия е появата на заболяване над нормалното очаквано количество. И обикновено е доста локално явление - може да е в част от страната, част от града, част от щата. Пандемията, междувременно, е глобална епидемия и се появява, когато се появи напълно нова форма на инфекциозен агент, често вирус, за който населението на света няма никакъв предишен опит, което прави всички податливи.

Но пандемиите не продължават в инфим. Те намаляват в някакъв момент и тогава този вирус развива връзка с населението, с общностите, която наричаме ендемична. Той просто тлее. Може да е целогодишен вирус или да е като грипа и да е сезонен.

Ваксината: най-важното накратко

Как се превръща в ендемичен?

В случая с COVID-19 това вероятно ще стане като комбинация от две неща. Едното, разбира се, е ваксинацията - колкото повече хора ваксинираме, толкова повече хора са защитени срещу този вирус и толкова по-трудно е за вируса да намери някой, който е възприемчив.

Другият начин е самият вирус да заразява хората по естествен път. И в резултат на това тези, които оздравяват, а не тези, които умират, имат определена степен на защита срещу вируса. Имаме тези два механизма - естественият вирусен начин и научният начин на ваксинация на общественото здраве, а при омикрона съм сигурен, че има много припокриване между двете групи. Ако направим това в достатъчна степен, тогава вирусът постепенно ще се затруднява в намирането на нови възприемчиви хора и ще излезе от тази пандемична фаза, в която се разпространява като луд. Той ще започне да намалява, да намалява и да намалява, докато не стане просто тлеещ сред нас, готов да се появи всеки път, когато намери нова група възприемчиви хора.

Защо е по-вероятно това да се случи с Омикрон?

Омикрон е изключително заразен, но също така има способността, когато ви зарази, особено ако сте ваксинирани и подсилени, да създаде по-леко заболяване - няма вероятност да ви вкара в болница. Така че има способността да се разпространява много, много широко. При цялото това разпространение хората остават защитени, поне за известно време. Надеждата е, че можем да стигнем до момента, в който по-голямата част от населението ни ще бъде толкова добре защитено, че дори този заразен вирус трудно ще намира нови възприемчиви хора и просто ще тлее.

Как да се справим с акнето при носене на маска

Случаите на омикрон вече започват да намаляват - това добър знак ли е?

Да - в Южна Африка, откъдето започна омикронът, и в Англия, където омикронът се разпространяваше експоненциално, кривата тръгна нагоре като изстрел. Тя се изстреля нагоре и не се задържа там много дълго и това ни дава известен предпазлив оптимизъм, че нещо подобно може да се случи и тук.

Не очаквам, че ще имаме същия рязък спад, защото нашата страна е много по-голяма и много по-разнообразна от Англия и Южна Африка. Така че постепенният спад вероятно ще бъде по-бавен, тъй като вирусът преминава от градовете към предградията, а сега и към селските райони, където има много неваксинирани хора.

Той просто тлее. Може да е целогодишен вирус или да е като грипа и да е сезонен.

Как би изглеждал животът в ендемична обстановка в сравнение с този в пандемична?

Първо трябва да признаем - и това ще накара някои хора да се сърдят - че COVID няма просто да изчезне. Той вече е част от човешката популация и ще продължи да тлее. Може да се окаже, че ще трябва да получаваме периодичен тласък от ваксините, за да сме добре защитени, много подобно на това, което правим с грипа. И наистина, някои от учените и компаниите, занимаващи се с ваксини, вече се опитват да създадат комбинирана ваксина срещу грип и КОВИД.

Другата част е глобалният аспект. Всеки вариант, който буди безпокойство, включително Oмикрон и Делта, идва от друга държава. Ще трябва да продължим да работим чрез Световната здравна организация и други организации, за да помогнем за контрола на COVID по света, защото искаме да направим всичко възможно, за да предотвратим появата на още един вариант, който може да избегне защитата, която имаме. Случващото се в други страни по света ще трябва да продължи да ни интересува, докато сме в ендемична фаза и се справяме с тлеещ вирус.

Дългосрочните последици след прекаран коронавирус

 

Още по темата:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти