Проф. Кантарджиев: „За Омикрон най-важното е да имаш бустерна доза“

Световната здравна организация предупреди за опасността Омикрон да окаже нов натиск върху здравните системи.

През седмицата бе съобщено за рекорден скок с общо 6,55 милиона новозаразени за 7 дни - това е най-голямото число на новите случаи на COVID-19 откакто СЗО обяви пандемията през март 2020 г., предават от Vesti.bg.

Какви са симптомите на варианта Омикрон и как да ги разпознаем

„Силно съм загрижен, че Омикрон, който е по-заразен, и циркулира едновременно с Делта, води до цунами от случаи“, заяви енералният директор на Световната здравна организация Тедрос Гебрейесус. „Това ще продължи да оказва огромен натиск върху изтощените здравни работници и здравните системи, които и без това са на ръба на колапс.“

Междувременно проф. Тодор Кантарджиев, консултант по ваксинация към Столична община, призова за поставяне на бустерна доза.

В „Твоят ден“ по NOVA NEWS той заяви: „Който е с две дози на AstraZeneca, да си направи бустерна доза. За Омикрон най-важното е да имаш бустерна доза, 75% си защитен, в другите проценти преболедуването е по-леко. Тези, които сега решават да се ваксинират, да го направят навреме, за да се избегнат опашки и струпвания на хора.“

Проф. Кантарджиев информира, че има много места в София, където това може да се направи и допълни, че 45% от столичани са ваксинирани, което е положителен факт, предават от Vesti.bg.

Съвети за силен имунитет при смяна на сезоните

Той добави, че докато Националният център за заразни паразитни болести не потвърди за наличието на Омикрон в България, не може да се каже, че новият вариант на COVID-19 е тук.

Проф. Кантарджиев направи и прогноза за епидемичната обстановка в страната. Според него случаи на новия щам в България ще има „през февруари и няма да са много“.

„Омикрон ще измести Делта, както стана във Великобритания. Омикрон е доста по-инфекциозен. Във Великобритания има много ваксинирани, и то предимно с две на AstraZeneca, те вече си слагат бустерна, защото само с двете дози защитата не е голяма“, твърди Кантарджиев.

„Когато има висок процент заболели, се вдига и процентът на хората, влизащи в болница, много зависи и от средната въраст на населението, а ние сме с по-възрастно население“, допълни още той. „Това е риск за здравната ни система, Омикрон се разпространява бързо, не бива да се неглижира. Натоварва се спешната помощ и лекарите на първа линия“, предупреди проф. Кантарджиев.

Според него е важно да се продължи със спазването на предпазни мерки като носене на маски, спазване на дистанция и изолиране на болните. Проф. Кантарджиев смята още, че трябва да има информация относно имунизацията за различни групи от хора - майки с деца, пенсионери, млади хора.

Какво да правим при съмнение, че имаме коронавирус

Още по темата:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти