Има нещо по-важно при носенето на маска от материала ѝ на изработване

жена с маска зима коронавирус
Снимка: iStock
Учени от университета в Кеймбридж установиха, че правилното поставяне на маските, така че да прилепват добре, е важно колкото материала, от който са изработени, или дори повече, предава Darik News по информация от в-к Cambridge Independent.
 
Дори маски с висока защита като N95, KN95 или FFP2 не са по-ефикасни от обикновена маска от плат, ако не прилягат добре. Причината е, че отстрани и отгоре преминават много аерозоли. Това личи особено добре, когато човек носи очила.

Учените от екипа на Юджиния О'Кели са направили тестове с помощта на седем участници с уред, отчитащ концентрацията на частиците в маските и извън тях. Те са носели маски N95, KN95, хирургически маски или такива от плат.

Маските N95 или FFP2, както също са известни, са осигурили най-добра защита, но повечето от тях не прилягали добре на лицето.
 
Когато били поставени добре, маските N95 филтрирали повече от 95 процента от частиците, но при лошо прилягане ефикасността им била сравнима с тази на хирургическите маски или маските от плат.
 
Малки разлики в чертите на лицето могат значително да се отразят на това как приляга маската. Най-добре пасващите 8511 N95 са подхождали само на трима от седмината участници в изследването.
 
Маските с по-широк кант са прилепвали по-добре на участниците.

Прочетете още:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти