Кантарджиев: този симптом е прогноза за леко минаване през COVID-19

коронавирус
Снимка: Istock

„Загубата на обоняние е прогноза за леко минаване през новия коронавирус”, заяви директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев, цитиран от NOVA. Той обясни, че COVID-инфекцията се развива по-бавно и инкубационният й период е по-дълъг:

„Обикновено започва с дразнене в гърлото, а при младите хора със здрава имунна система първо се губи обоняние. Това притеснява хората, въпреки че загубата на обоняние обикновено е прогноза, че по-лесно ще се мине през заболяването.”

Какво да правим при съмнение, че имаме коронавирус

„Критерият е повишаването на температурата и непродуктивната кашлица. Грипната инфекция започва за часове. Френската дума „grippe“ значи "сграбчвам". Най-добре е да има лабораторно потвърждение чрез тест.“

Според проф. Тодор Кантарджиев антигенните тестове са подобрили диагностиката на вируса и са достъпни за общопрактикуващите лекари и Бърза помощ.

„Не трябва да се забравя обаче, че те не са чувствителни, колкото PCR тестовете. Освен това през втората половина на заболяването антигенният тест ще покаже негативен резултат."

„Ако се разболееш, в първите клинични симптоми антигенният тест обикновено е положителен, но след няколко дни боледуване - температура, болки в гърлото, кашлица, неразположение и главоболие, които са симптоми на COVID, антигенният тест може да е отрицателен след третия ден. PCR тестът обаче ще е положителен“, пояснява още Кантарджиев.

„В момента за лечението на коронавируса се знае повече, отколкото за други по-леки вируси.”

Какво до момента е важно да знаем за ваксините срещу коронавирус

Още по темата:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти