Според невролог: 5 неща, които се случват с мозъка ви, когато спрете захарта

В един перфектен свят бихме могли да ядем толкова сладкиши, колкото си поискаме – когато пожелаем – при това без никакви последствия за здравето. В действителност обаче знаем, че това просто не е възможно.

Въпреки че бихме искали да завършваме всяко хапване с торта или чийзкейк, всички сме наясно с неблагоприятните ефекти от прекомерната консумация на захар.

Защо захарта ни състарява и как да спрем пагубното ѝ въздействие

Все пак не бива да изпадаме в крайности и всеки, стига здравословното състояние да му позволява, може от време на време да се глези с някое сладко изкушение.

От сайта purewow.com се свързаха с невролога д-р Никол Авена, експерт в областта на пристрастяването към храната, за да научим какво се случва с мозъка ни, когато ядем по-малко захар.

10 начина да победите зависимостта от захарта

Д-р Авена признава, че въпреки че е трудно да се устои на сладките лакомства, особено защото те доставят мигновено удовлетворение, намаляването на добавената захар може да доведе до забележителни промени в мозъка ви.

жена захар
Снимка: iStock

Първата стъпка за това е да си дадете сметка къде се крие захарта – което може да бъде трудно, защото не винаги е очевидно. Много храни, които изглеждат здравословни, са тайно напълнени със захар.

► 8 здравословни храни, в които има повече захар, отколкото си мислите

„Започнете с четене на етикетите и идентифициране на скритите захари в преработените храни и напитки“, съветва неврологът. „Като знаете какво влагате в тялото си, можете да направите по-информиран избор и постепенно да намалите приема на захар.“

4 опасни свойства на захарта, за които не сме подозирали

Също така специалистите съветват да намалите количеството захар в диетата си умерено и постепенно. Започнете с намаляване на сладките закуски и десерти и постепенно ги заменете с по-здравословни алтернативи като плодове, ядки или черен шоколад.

Именно въвеждането на хранителни заместители е най-важно, защото здравословното хранене не трябва да е скучно. Докато намалявате приема на захар, опитайте да експериментирате с хранителни алтернативи, независимо дали това означава да замените содата с газирана вода или да изберете парче плод вместо бонбон.

Д-р Авена добавя, че яденето на питателни зеленчуци без скорбяла като домати и краставици ще поддържа здравословни нива на кръвната захар и може да ви помогне да избегнете острата нужда от захар.

А какво точно се случва с мозъка, емоциите и настроението ви, когато решите да намалите приема на захар, разберете в галерията:

5 неща, които се случват с мозъка ви, ако спрете захарта

 

Прочетете още: 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти