Захарна детоксикация за 10 дни: Как и защо да се откажем от захарта

Захарта е 8 пъти по-пристрастяваща от кокаина - това е доста шокиращ факт. Всъщност хората бавно се самоубиват, без да го осъзнават. Нека да разберем как да се отървем от опасната зависимост завинаги. 

Много диетолози твърдят, че пристрастяването към сладкиши се влияе от хормони и невротрансмитери, горивото за които са захарта и въглехидратите. Резултатът е неконтролирана консумация на захар и преяждане. За съжаление бисквитките, кифлите, безалкохолните газирани напитки и сосовете от магазина са в менюто на много съвременни хора и именно те представляват най-голямата опасност.  

За да се отървем от глада за захар и да прекъснем цикъла на пристрастяване, който вреди на здравето ни, трябва да следваме план за детоксикация.  

захар
Снимка: iStock

Категорично се откажете от сладкото 

За съжаление, няма друг начин да се справите с истинската физиологична зависимост, освен пълното отказване от захарта. Категорично премахнете сладкото: всички форми на захар, както и изкуствените подсладители (те само предизвикват повишено желание и забавят метаболизма, което води до натрупване на мазнини). Също така избягвайте всичко, което съдържа трансмазнини или хидрогенирани мазнини, както и мононатриев глутамат, като избягвате всякакви преработени храни в продължение на 10 дни.  

захар
Снимка: iStock

Не пийте калории 

Течните форми на захарта са много по-лоши от твърдите храни със захар. Не се чувствате сити, така че с течение на деня ядете все повече и повече, жадувайки за повече захар и въглехидрати. 

Напитки като ко̀ла, подсладени чайове или кафе, всички сокове и енергийни напитки, са най-големият източник на излишни калории и захар.  

захар
Снимка: iStock

Включете повече протеини в диетата си 

Опитайте се да приемате протеини на всяко хранене, особено на закуска - това е ключът към балансирането на кръвната захар и инсулина, както и намаляването на желанието за захар. Яжте ядки, семена, яйца, риба. Ако не сте се отказали от животинските продукти, изберете висококачествено месо. 

захар
Снимка: iStock

Консумирайте правилните въглехидрати  

Приемливо е да се ядат на корем зеленчуци без скорбяла, като зеленолистни, зеле (карфиол, бели зеле, броколи, брюкселско зеле и др.), аспержи, зелен фасул, лук, тиквички, домати, копър, патладжан, краставици , моркови, чушки и т.н. Трябва да изключите картофи, сладки картофи, тиква и цвекло - само за 10 дни. 

захар
Снимка: iStock

Борете се със захарта с мазнини 

Причината за наднорменото тегло не са мазнините, а захарта. Мазнините насърчават ситостта и са от съществено значение за подхранването на клетките, а също така помагат за балансиране на нивата на кръвната захар. Включете здравословни мазнини, заедно с протеини, при всяко хранене и лека закуска, като ядки и семена (които също съдържат протеин), зехтин, кокосово масло, авокадо и храни с Омега-3 мастни киселини. 

Бъдете подготвени за извънредни ситуации 

Важно е да се подготвите за ситуации, в които нивата на кръвната ви захар падат и се намирате на място, което не е благоприятно за здравословно хранене, като летище или офис. Не забравяйте предварително да обмислите храненето си и да се запасите със здравословни варианти: бадеми, орехи, тиквени семки, горски плодове, зеленчуци. 

Спрете възпалителния процес 

Най-честият източник на възпалителни процеси, освен захарта, брашното и трансмазнините, са скритите човешки непоносимости към редица храни. Избягвайте най-честите виновници - глутен и млечни продукти. Това няма да е лесно, но след два-три дни без тях ще почувствате прилив на енергия, ще се отървете от тежестта и ще видите, че много нездравословни симптоми изчезват. 

захар
Снимка: iStock

Наспете се 

Когато човек не спи достатъчно, му липсва енергия, затова консумира повече лесно смилаема захар. Сънят е най-добрият начин за борба с преяждането. Можете буквално да се борите с глада си за въглехидрати (и наднорменото тегло заедно с него) със сън. 

 

Прочетете още: 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти