Какво ще стане с тялото ни, ако ядем само веднъж на ден?

паста хранене храна
Снимка: iStock

За диетата „едно хранене на ден“, позната също като OMAD (one meal a day) се твърди, че ви помага да отслабнете, като принуждава тялото ви да гори мазнини. Това е вид периодично гладуване, което редува периоди през целия ден, в които можете да ядете всичко, и периоди, в които не ядете изобщо.

Това е особено строг хранителен режим, защото не ядете в рамките на около 23 часа, след което консумирате всичките си калории за деня в едно хранене. Какво представлява този начин на хранене и как точно той може да се отрази на тялото ни? 

Как работи?

Подобно на други видове периодично гладуване, еднократното хранене на ден е начин да манипулирате това как тялото ви намира и използва своето "гориво". Когато се храните по по-традиционен начин, енергията ви идва от храната, която ядете, пишат от WemMD.com.

Когато приемате въглехидрати, тялото ви ги разгражда до захари. Ако имате повече захар в кръвта си, отколкото е необходимо, химикал, наречен инсулин, ще пренесе излишната захар в мастните ви клетки.

Когато не ядете за продължителни периоди от време, тялото ви произвежда по-малко инсулин. Но вашите клетки все още се нуждаят от енергия за гориво, така че мастните ви клетки освобождават енергия, за да компенсират. За да се случи това обаче, трябва да избягвате да ядете достатъчно дълго, за да спаднат нивата на инсулина.

ядене
Снимка: Thinkstock

Какви са ползите?

Изследванията на периодичното гладуване са обещаващи. Диетата OMAD не е магическо решение, но може да помогне на някои хора да постигнат целите си за отслабване, посочват от WebMD.com.

Може да ви помогне да изгаряте мазнини. Участниците в проучване, които се опитали да ядат само веднъж на ден, завършили експеримента с по-малко телесни мазнини. Тази конкретна група хора обаче не е имала значителна загуба на тегло.

Въпреки това периодичното гладуване като цяло се оказва ефективен метод за отслабване. Типичната загуба на тегло е от 3 до 5 кг за около10 седмици.

Може да подобри метаболизма ви. Открито е, че при възрастни мъже в преддиабетно състояние и със затлъстяване, 6-часов период на хранене, последван от 18 часа гладуване, значително подобрява нивата на кръвната им захар.

Струва си да се отбележи, че тези мъже са следвали по-общ хранителен план с ограничено време, а не строга диета OMAD. Необходими са повече изследвания, за да се знае дали яденето на едно хранене на ден има същия ефект.

13-дневната диета за космонавти, която ускорява метаболизма и стопява мазнините

Може да се почувствате по-бдителни. Когато постите през дневните часове, тялото ви отделя повече от химикал, наречен орексин-А, което ви кара да се чувствате по-бдителни. Това също не е специфично за OMAD и няма да го усетите, ако ядете единственото си хранене за деня сутрин.

Яденето сутрин и гладуването през нощта може да ви помогне да отслабнете. Диетата OMAD не ви казва кога през деня да ядете. Въпреки това хората, които гладуват през нощта и ядат по-голямо количество храна сутрин, са склонни да губят повече тегло от тези, които ядат повече на вечеря.

ядене
Снимка: Thinkstock

Какви са недостатъците?

Тази диета е строга и няма убедителни доказателства, че яденето на едно хранене на ден работи за контрол на теглото. Дали си струва дискомфорта зависи от вашата толерантност и телесната химия.

Може да бъде трудно да се поддържа. Режимите на периодично гладуване като OMAD имат процент на отпадане до 65%. Не е по-лесно да се следва от други планове за ограничаване на калориите.

Може да ви направи по-гладни. Звучи логично, да. Когато ядете едно хранене на ден, вместо три, тялото ви произвежда повече от хормона, наречен грелин, който ви кара да се чувствате гладни.

Не е по-ефективно от намаляването на калориите. Дори ако диетата OMAD ви кара да се чувствате по-гладни, това е малко вероятно да доведе до повече загуба на тегло, отколкото ако просто намалите броя на калориите, които приемате през деня.

жена храна кисело мляко
Снимка: iStock

Съображения за безопасност

За повечето хора няма сериозни опасности, свързани с еднократното хранене на ден, освен дискомфорта от чувството на глад. Въпреки това има някои рискове за хората със сърдечно-съдови заболявания или диабет.

Еднократното хранене на ден може да повиши кръвното ви налягане и холестерола. Ако вече имате притеснения в тези области, храненето само веднъж на ден може да не е безопасно за вас.

Късното хранене може да доведе до скок на кръвната ви захар. При някои изследвания на OMAD са помолили хората да ядат само веднъж  между 16:00 часа и 20:00 часа. Тези участници имали сутрешни нива на кръвната захар по-високи от нормалното и телата им били по-малко способни да се справят с тази допълнителна захар.

Гладуването може да причини сривове на кръвната захар. Всякакъв вид гладуване увеличава риска от изключително ниска кръвна захар, известна още като хипогликемия, при хора с диабет тип 2.

5 лесни рецепти за вкусни и здравословни сандвичи, подходящи за диета

Безопасността и ефективността на всеки план за отслабване са уникални за всеки човек. Най-добре е да говорите с лекар на четири очи, ако имате въпроси или притеснения относно изпробването на диетичния план „едно хранене на ден“.

Прочети също:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти