Имате ли „захарно лице“: притеснителните сигнали, че захарта ви състарява

Огледайте се около себе си и пребройте колко подсладени храни и напитки планирате да приемете днес. Едва ли има нужда ви казваме, че захарта нанася сериозни вреди на здравето ни в дългосрочен план. А днес разкриваме в подробности как точно консумацията на сладко проличава по лицето ви, ако прекалявате с него.

Специалистите отдавна са установили, че процесът на гликиране, ефектът, който захарта има върху кожата, действа като бавно реагиращо хапче. Проблемът е, когато се консумира в излишък.

Защо захарта ни състарява и как да спрем пагубното ѝ въздействие

Д-р Харолд Лансър, дерматологът на звездите Ким Кардашиян и Бионсе, обяснява, че захарта „разрушава нивата на колаген в кожата след известно време и отслабва имунната система.“

захар
Снимка: iStock

Захарта също прави нашите телата по-малко способни да се борят с бактериите, които след това запушват порите ни и водят до пъпки.

Това означава, че може да не видите веднага всички следи, които захарта оставя върху кожата ви. Вероятно ще отнеме малко време, но колкото повече захар ядете, толкова повече кожата ви ще страда.

Мъжете не трябва да консумират повече от 9 чаени лъжички (36 грама или 150 калории) добавена захар на ден. За жените броят е по-малък: 6 чаени лъжички (25 грама или 100 калории) на ден. Имайте предвид например, че едно кенче газирана напитка има около 8 чаени лъжички (32 грама) добавена захар.

Как се отразяват на тялото ни заместителите на захарта

Захарта намалява и хидратацията на кожата, а продължителното изсушаване на кожата всъщност може да разгради колагена и да причини преждевременни бръчки и фини линии.

захар
Снимка: iStock

Вероятно в този момент ще попитате: „Това е всичко, нали?“ Е, за съжаление, не е.

Захарта влияе на вашите хормони това води както до нарушения в менструалния ви цикъл, така и до следните проблеми с кожата:

  • порите изглеждат по-големи
  • мазна кожа
  • дехидратиран, лишен от блясък тен
  • тъмни кръгове
  • „захарно лице“

захар
Снимка: iStock

Според British Journal of Dermatology, видимите ефекти от гликирането обикновено се проявяват при жени около 35-годишна възраст.

Ето издайническите знаци по лицето, че захарта е виновникът за стареенето на кожата ви:

  • повърхността на кожата ви изглежда твърда и лъскава;
  • по горната ви устна се появяват дълбоки, кръстосани линии;
  • обезцветяване и хиперпигментация по кожата ви;
  • появяват се дълбоки пукнатини, особено около линиите на смеха;
  • кожата около областта на челюстта ви е увиснала;
  • зачервяване от възпалителни ефекти;
  • инфекции, както вирусни, така и бактериални, като херпес и пъпки;
  • торбички под очите заради дехидратация.

захар
Снимка: iStock

За да не ви вреди храната, грижата за здравето чрез консумиране на правилните неща за вашето тяло и кожа изисква търпение и дисциплина.

Естественият начин за борба със „захарното лице“ е да хапвате от всичко (освен ако здравословното ви състояние не предполага специална диета), но в умерени количества. Това особено се отнася до консумацията на захар.

10 начина да победите зависимостта от захарта

Може да е трудно да премахнете напълно захарта от диетата си, но има няколко начина да я намалите. Превенцията съветва добавената захар да не надвишава 10% от дневния ви прием на калории и да избягвате „скрити захари“ като ечемичен малц, концентрат от плодов сок и кленов сироп.

Дерматолозите смятат, че само в рамките на 72 до 96 часа след детоксикация от захар повечето хора възвръщат по-добрата текстура на кожата, равномерния тен и хидратирания вид.

захар
Снимка: iStock

Ако решите да се откажете от захарта за известно време, може дори да забележите, че кожата ви е по-плътна, по-стегната и мека на допир.

Сред другите съвети на специалистите са да пиете повече вода, да спите качествено, да включите в диетата си храни с витамините B1 и B6, както и витамини С и Е, които помагат на колагена и еластина да запазят формата си и поддържат здравия вид на вашата кожа.

Прочетете още: 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти