Ринопластика или филър: плюсове и минуси на най-популярните решения за корекция на носа

Ринопластиката представлява операция, която променя формата на носа. Често се извършва за подобряване на формата на носа и дори за подобряване на дихателната функция. По време на операцията вашият лекар ще извае костта, кожата и хрущяла на носа ви, за да постигне желаната форма.

С ринопластиката може да се постигне следното:

  • да се увеличи или намали носния мост
  • да се намали размера или ширината на целия нос
  • да се намали размера на ноздрите
  • да се промени формата на върха на носа
  • да се увеличи ъгъла между носа и горната устна
  • да се изглади гърбица или изкривяване на носа
6 навика, към които трябва да се придържате, за да нямате отпусната кожа след отслабване

Ринопластиката може да бъде отворена или затворена, в зависимост от желания резултат от операцията. За незначителни промени може да се използва затворената техника, при която всички разрези са вътре в ноздрата.

По-сериозната ринопластика изисква отворена техника, която ще остави 5-милиметров белег през колумелата или тъканта, която свързва върха на носа и основата му. В повечето случаи този белег ще заздравее напълно, без да оставя никакви видими следи по лицето ви.

ринопластика
Снимка: iStock

Много хора обаче не желаят или не могат да се подложат на каквато и да е форма на операция, затова се насочват към друго решение.

Какво представляват филърите за нос?

Филърите за нос, известни още като течна ринопластика, са минимално инвазивна процедура, която променя формата на носа за естетически цели. С игла и спринцовка хиалуроновата киселина се вкарва в различни точки на носа, за да се коригира до желаната му форма. Това е бърза процедура, която отнема само 15 до 20 минути.

 

Филърите за нос могат да помогнат за:

  • създаване на по-висок мост на носа
  • преоформяне на върха на носа и ноздрите

Трайност на ринопластиката
Ринопластиката е перманентна процедура, въпреки че понякога може да се наложи ревизионна ринопластика, ако възникнат усложнения или ако са необходими допълнителни корекции.

Следоперативните деформации се считат за един от основните рискове на ринопластиката, което води до необходимост от ревизионна операция в 5% до 15% от случаите.

За разлика от това, ефектите от носните филъри са много по-временни. Тъй като хиалуроновата киселина се разтваря с времето, промените в носа ви ще продължат само докато хиалуроновата киселина стои в носната тъкан. Това може да продължи от 6 до 12 месеца. В резултат на това вашият лекар вероятно ще изиска от вас да го посещавате за корекции на всеки няколко месеца, за да поддържате новата форма на носа си.

ринопластика
Снимка: iStock

Възможни странични ефекти от ринопластиката:

  • болка
  • подуване
  • изтръпване
  • синини
  • кървене
  • макар и рядко, ринопластиката може да доведе до инфекции, трайно изтръпване, белези и дихателни усложнения.

От друга страна, възможните нежелани реакции от филърите в носа включват:

  • подуване
  • миграция на филъра
  • синини
  • гадене
11 ефективни решения в борбата с бръчките по челото

Какво се случва след операцията

Независимо дали се извършва затворена или отворена ринопластика, периодът на възстановяване на ноздрите продължава една до две седмици. През първите няколко дни ще изпитате най-голям дискомфорт, свързан със синини, подуване и болка.

Ще ви бъде поставена и шина, която може да бъде премахната след 5 до 7 дни. Подуването може да продължи между един до няколко месеца, докато премине напълно.

За разлика от ринопластиката, филърите за нос обикновено са безболезнена процедура, която не изисква период на възстановяване. Всякакъв следоперативен дискомфорт или подуване се очаква да отшуми след 24 часа. Въпреки това, тъй като филърите за нос са временни, ще трябва да се връщате за корекции на всеки няколко месеца, за да запазите промените във формата на носа си.

Не купувай тези 10 ненужни продукта за красота

Ринопластика срещу филъри за нос: на какво да заложа?
В зависимост от вида промени, които искате да направите във формата на носа си, филърите за нос могат да бъдат добра алтернатива на ринопластиката, ако сте готови да ходите многократно при вашия лекар, за да поддържате желаната форма на носа.

Това също може да бъде начин да изпробвате различни промени във формата на носа си, преди да се ангажирате с традиционна ринопластика. Въпреки това, тъй като има ограничения в това какво могат да постигнат филърите за нос, най-добре е да обсъдите възможностите си внимателно с вашия пластичен хирург.

Той също ще може да ви посъветва каква форма на носа ще подхожда най-добре на останалата част от лицето ви.

Прочетете още: 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти