Създадено за Next Level

8 съвета как да се предпазите от празничното преяждане

яйца
Снимка: Имидж банка

Празниците са време за хубави емоции, срещи с близки и приятели, както и за изобилие от храна и напитки. За много от нас обаче това може да се окаже истинско предизвикателство, когато става въпрос за задържане на прогреса ни във фитнеса и добрата форма, която сме постигнали.

Заедно с партньорите ни от верига фитнеси Next Level сме ви подготвили 8 полезни съвета, които да ви помогнат да се въздържате от великденското преяждане.

Да започваме със списъка:

Трик 1: Хидратирайте се

Когато сте на празничната трапеза, е ключово да пиете много вода. Дехидратацията лесно може да бъде объркана с глад.

Случвало ли ви се е след обилно хапване внезапно да изпитате глад? Съгласете се с нас, че няма смисъл да приемате допълнителна храна, когато всъщност тялото ви е жадно.

Винаги е добра практика да приемате по една чаша вода или чай до 20 минути преди хранене. Това помага да оптимизирате приема на течности през целия ден и може да ви предпази от прекомерното хапване.

Трик 2: Започнете храненето със супа или салата

Тъй като супите, бульоните и зелените салати са богати на вода, те насищат организма, подобно на самата вода. Изследванията показват, че консумацията на някои от тези предястия може да допринесе за намаляване на количеството приета храна след това и следователно натрупване на излишни калории.

Трик 3: Хапвайте бавно и започнете от най-вкусните неща на масата

Обикновено по време на празничните обяди и вечери настроението е приповдигнато, вълнувате се, нямате търпение да опитате всички вкусотии и започвате да ядете бързо и лакомо. Съгласни сте, нали?

Това явление е нормално, особено когато имате пред себе си апетитни ястия като топъл козунак или ароматно агнешко. Въпреки това, ако успеете да се храните с нормално темпо, ще почувствате, че сте сити в точния момент, когато наистина сте се нахранили, а не когато вече е твърде късно и усещате тежест.

Препоръчително е първо да си похапнете от това, което намирате за най-вкусно. По този начин после няма да бързате толкова за следващите ястия и ще можете по-лесно да овладеете количеството на всяко едно от тях.

Трик 4: Изберете по-малка чиния

Размерите на порциите могат да бъдат много заблуждаващи. Дори и да се справяте добре с калкулирането на калориите, които приемате през останалите дни от годината, по време на празниците е значително по-трудно и съществува опасност да подцените количеството на празничните ястия.

Затова е добра идея да изберете по-малка чиния, която дори и да напълните, ще събере по-малко храна, отколкото голямата. Съветваме след това да се въздържате от повторното й пълнене, колкото и да е вкусно.

Трик 5: Правилото на 5-те минути

Изчакайте поне 5 минути, преди да посегнете към второто ястие. Понякога не даваме достатъчно време на организма да ни сигнализира за това, че вече сме се нахранили. Затова е важно да направите пауза, преди да продължите с ястие номер 2 или 3.

Опитайте и ще откриете, че сте консумирали достатъчно храна, без да се налага да си взимате допълнително. Вслушвайте се в сигналите на тялото си.

Трик 6: Хапвайте често, но по малко

Запомнете, редовното хранене е ключът към предотвратяване на преяждането. Опитайте се да правите няколко хранения в умерени и разнообразни порции през целия ден, за да поддържате стабилно нивото на кръвната захар, да избегнете ситуация на крайност и да не се налага да се справяте с неудържим емоционален глад.

Трик 7: Оставете си храна и за по-късно

Ако знаете, че вече сте приели достатъчно храна, но масичката с десертите все още изглежда примамлива, припомнете си, че винаги има време за похапване и по-късно. Спрете за няколко минути и се занимавайте с нещо друго, за да разсеете вниманието си. Това, според психолозите, е доказано действаща практика против преяждане.

Да, може да е трудно да се въздържате, защото нашият мозък е настроен да изпраща сигнали за ситост по-бавно. Това е така поради факта, че в древността е било от жизненоважно значение да изяждаме колкото може повече, за да осигурим запаси за бъдещето, когато храната може да стане рядкост. Но помни, че днес живеем в свят на изобилие, където обядът винаги може да почака.

Трик 8: Изразходвайте натрупаните калории

В почивните дни разполагате със свободно време, в което не сте принудени да седите на бюрото в офиса или пред компютъра/лаптопа у дома. След похапването, отделете време и за спорт.

Разходките в планината или из градския парк са чудесен начин да се разсеете, да изгорите натрупаните калории и да ускорите метаболизма си. Красивото тяло се гради с правилно хранене, но и със спорт.

Ако сте в София в почивните дни, може да разнообразите времето си с някоя от груповите тренировки в клубовете на Next Level. Това е една добра идея, дори и да сте с децата, тъй като в тяхните клубове се допускат и младежи над 14-годишна възраст. Може да опитате и безплатните им тренировки за деца в Младост и Дружба всеки уикенд, подходящи за малчугани между 8 и 13 години.

Ако сте фен на кардиото или силовите тренировки, винаги можете да направите една празнична тренировка в фитнес зоните на някоя от техните локации, които ще работят дори и през празничните дни.

******

И като заключение от нас и Next Level Fitness - важно е да се храните с мярка, но и да не се обвинявате прекалено жестоко, ако сте останали безсилни пред толкова много вкусотии на масата. Просто ще наваксате в залата след това. :)

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти