Има ли връзка между различните сезони и разпространението на коронавируса?

Представяме актуална информация, взета от Единния информационен портал (официален източник на информация относно мерките за борба с разпространението на COVID-19 в България, включително здравните, икономическите и социалните последици от епидемията).

Много вируси, които причиняват остри респираторни заболявания, се разпространяват по-добре през студените месеци. Сред факторите, които допринасят за това, са прекарването на повече време с повече хора на закрити места, които често не са достатъчно добре проветрени заради ниските температури навън.

Значение имат и фактори като по-дългото оцеляване на някои вируси при ниска температура, както и по-ниската влажност на въздуха през студените месеци, която прави лигавицата на носоглътката по-суха и по-чувствителна.

Сезонността е често срещано и добре познато явление при респираторните патогени. Наблюдавана е и при известни вече на науката коронавируси.

„Вероятно тези фактори имат значителна роля и при разпространението на SARS-CoV-2. Като цяло обаче разпространението на SARS-CoV-2 се наблюдава в почти всички страни по света, независимо от сезона. Причината е че много хора са лесно податливи на заразяване с новия пандемичен патоген“, посочват учените от института „Роберт Кох“.

Ето защо трябва да спазваме общите противоепидемични мерки като носене на предпазна маска за лице, спазване на физическа дистанция и учестена дезинфекция. За да се предпазим от тежко протичане на заболяването, е важно да ни бъде поставена ваксина срещу COVID-19.

Ваксината: най-важното накратко

Още по темата:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти