Ваксината води ли до безплодие и може ли да ме зарази? Отговори на най-често задаваните въпроси

Представяме ви основна информация за ваксините и отговорите на най-често задаваните въпроси от Единния информационен портал (официален източник на информация относно мерките за борба с разпространението на COVID-19 в България, включително здравните, икономическите и социалните последици от епидемията).

Защо е важно да се ваксинирам?

Ваксините предпазват от тежко протичане на заболяването. Най-важно е ваксина да получат възрастните хора и тези с хронични заболявания, защото рискът от тежко боледуване, влизане в болница и летален край при тях е най-висок. Но не трябва да забравяме, че ваксината дава индивидуална защита. Затова колкото повече хора се имунизират, толкова по-бързо ще преодолеем пандемията.

Мога ли да се ваксинирам, ако вече съм преболедувал?

Да. Дори да сте преболедували, съществува риск от повторна инфекция. Все още няма категорични данни колко дълго продължава т. нар. „естествен имунитет“. Преболедувалите могат да се ваксинират 3 месеца след като са били диагностицирани с COVID-19. При лицата, заболели от COVID-19 след прилагане на първа доза от ваксините с двудозов режим, втората доза ваксина трябва да се постави не по-рано от 6 месецa след диагнозата.

Водят ли ваксините до безплодие?

Не. Ваксините срещу COVID-19 не оказват влияние върху репродуктивното здраве на мъжа и жената.

Възможно ли е чрез ваксината да се заразя с COVID-19?

Не е възможно ваксината да Ви зарази с COVID-19. Тя не съдържа жив вирус.

Съветите продължават в нашата галерия:

Ваксината: най-важното накратко

За да направите своя информиран избор, използвайте достоверни източници на информация. При въпроси можете да се консултирате с Вашия лекар, с регионалната здравна инспекция, която отговаря за населеното Ви място!

Още по темата:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти