Кой е плодът, който помага в борбата с коронавируса?

плодове закуска
Снимка: Unsplash.com

Могат ли ананасите да се окажат новото оръжие в борбата срещу COVID-19? Отговорът е "да", съдейки по резултатите от американско изследване, пише БТА.

Авторите му от Медицинския център към университета на Небраска съвместно с колеги от Управлението за контрол на храните и лекарствата (FDA) са установили, че ензимът бромелаин в ананаса или стъблата му може да се използва като антивирусен агент не само срещу COVID-19, но и срещу потенциални бъдещи коронавирусни огнища.

ананас
Снимка: Thinkstock


Настоящото проучване показва, че протеолитичният ензим бромелаин потиска активността на вируса SARS-CoV-2, оказвайки ефект едновременно върху три компонента, за сметка на които патогенът попада в тялото и започва да се размножава, провокирайки болестта COVID-19.

Предишни изследвания са демонстрирали, че бромелаинът може да се прилага като терапия при пациенти, страдащи от възпаления и болка. Съединението освен това се абсорбира добре и има продължителна биологична активност. Всички тези предимства на ензима могат да бъдат използвани и в лечението на болни от Covid-19, отбелязват изследователите.

ананас
Снимка: Thinkstock

Още:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти