Какви опасности крият дезинфектантите за ръце

дезинфектант
Снимка: Istock

Винаги когато имате възможност след употреба на дезинфектант, нанасяйте и бариерни кремове или емолиенти - кремове, които омазняват и хидратират кожата, особено вечер когато сте вкъщи, съветва дерматологът д-р Иван Богданов, цитиран от vesti.bg.

„Дезинфектантите унищожават вирусите, но освен това те унищожават бактериите, включително и тези, които са част от нормалната флора на кожата. Последното би могло да създаде известен проблем, тъй като нормалната кожна флора осигурява една голяма част от защитата на ръцете“, казва лекарят.

Той добавя, че другият основен проблем идва от това, че повечето дезинфектанти са на спиртна основа – те в много по-голяма степен премахват липидния слой върху кожата, който също е изключително важен за кожната бариера. „Това води до отпадането на голяма част от тази бариера и естествено до улесняването на достъпа на различни патогени, като алергени, бактерии, гъбички и др.“

дезинфектант ръце гел
Снимка: iStock

Ето защо винаги, когато имаме възможност, трябва да използваме т.нар. емолиенти – кремове, които омазняват и хидратират кожата.

„Нека това не бъдат емолиенти, които съдържат само мазнини или само вазелин, нека да бъдат такива кремове, които да съдържат и вода. Много подходящи са също така и бариерните кремове, които могат да бъдат намерени в повечето аптеки. Те осигуряват една допълнителна бариерна защита на кожата“, съветва лекарят.

Ако не го правим, прекомерната употреба на дезинфектанти и по-честото миене на ръцете води до това кожата да изсъхва, да се напука, става груба, появяват се дерматити вследствие на попадане на алергени под нея.

С падането на бариерата, д-р Богданов предупреждава, че не са изключени и някои бактериални и гъбични инфекции на кожата. Той добавя и че прекомерната употреба на ръкавици също може да създаде проблем за кожата на ръцете.

Как да си направиш дезинфектант за ръце в домашни условия >>>

женски ръце
Снимка: Thinkstock

„Тя създава една затворена среда, при която първо – ръцете се потят много повече, а това води до мацерация, до по-лесната ранимост на кожата, доста често се получават и различни контактни дерматити вследствие на контакта с талка на ръкавиците или пък с латекса в тях. Самите дезинфектанти също могат често да са причина за контактни дерматити“, подчертава дерматологът.

Доста често контактните дерматити могат да бъдат причинени от средствата за миене на съдове или перилните препарати. „Би било много добре, ако имате възможност да ползвате домакински ръкавици, особено такива, които нямат талк, за да работите с тези препарати и да извършвате тези дейности“, заявява д-р Богданов.

Как да почистим правилно дома си срещу коронавирус >>>

Неговият съвет е да се следват стриктно всички препоръки, дадени от СЗО, както и от българските здравни институции за това да се предпазваме от инфекция с коронавирус. Всичко останало е въпрос на лични възможности - както за използването на лични предпазни средства, така и за използването на дезинфектанти.

„Има много точни инструкции за това кога трябва да се ползват, колко често и при какви обстоятелства. Ако това, разбира се, доведе до проблеми, защото е индивидуално – някои хора имат по-устойчива кожа, други имат по-ранима – тогава би следвало да използват повече емолиентни кремове и бариерни кремове“, съветва дерматологът.

Колкото до това по-често да си мием ръцете, или да използваме дезинфектант, отговорът е кратък: зависи от това каква възможност имаме.

Кои са правилните маски за защита от COVID-19? >>>

„Ако имате възможност да си измиете ръцете както е препоръчано – 20 секунди със сапун - това е много добър вариант за защита, но също може да се отрази негативно върху сухотата на кожата. Използването на дезинфектанти е по-лесно и е по-удобно примерно за човек, който е извън дома си и няма възможност да си измие ръцете“, посочва д-р Иван Богданов.

6 симптома, че боледуваме леко от коронавирус

 

Още по темата:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти