Как да си направиш дезинфектант за ръце в домашни условия

дезинфектант
Снимка: Istock

Покрай засилващите се притеснения на хората не само около сезонния грип, но и заради коронавируса, който се разпростря по целия свят, логично стандартните дезинфекциращи средства започнаха да се изчерпват в търговската мрежа.

Но не бива да се паникьосваш, ако дезинфектанът за ръце ти е на свършване и не знаеш дали ще откриеш още. Може съвсем лесно да си направиш и в домашни условия и то с продукти, които ще откриеш във всяка аптека или пък вече имаш у дома.

Има две основни формули или "рецепти", които са препоръчани от Световната здравна организация. Едната е по-течна, но не толкова щадяща към кожата ни, а втората прилича на гел и общо взето е като всички гелчета, които си купуваме от мгазините. Те не изсушават и дразнят толкова кожата ни.

Но преди да четете нататък, е изключително важно да прочетете и разберете, че втриването на дезинфектант по ръцете не бива да заменя редовното миене на ръцете с вода и сапун. Дезинфектантите са добра опция, която сте навън и наоколо няма чешма и сапун, но едното не заменя другото! Мийте ръцете си често, старателно и с много сапун!

Време за направата: 5 минути

Нужни съдове:

Мерителни купи

Мерителни лъжички

Тел за разбиване на яйца

Подходящ празен съд, в който да сложите получения дезинфектант

Нужни продукти за гел дезинфектант:

1 чаша 91% изопропилов алкохол -  (Изопропиловият алкохол, който често ще срещнете като "rubbing alcohol" (60- 70%), се използва за редица дейности, свързани с поддръжката на дома. Вижте няколко идеи за употребата му. Не забравяйте обаче, че той е отровен и не трябва да се поглъща или вдишва (подобно на етиловия алкохол), затова четете внимателно етикетите, а бутилките съхранявайте на недостъпно за деца място.)

1/2 чаша гел алое вера

15 капки масло от чаено дърво

дезинфектант
Снимка: Istock

Стъпка 1: Излейте алкохола в средна по размер купа. В някои рецепта изопропиловият алкохол се замества с водка, но градусите на напитката не са достатъчно високи, за да има ефект.

Стъпка 2: Прибавете към алкохола гела от алое вера. Тъй като алкохолът е агресивен към кожата, гелът от алое ще омекоти ефекта и няма да позволи на ръцете ти да се изсушат прекомерно. 

Стъпка 3: Добавете маслото от чаено дърво. То има натурални антибактериални свойства, но ако не харесвате миризмата му, можете да прибавите друг вид масло - от лавандула или евкалипт например.

Стъпка 4: Разбъркайте добре. За да смесите добре съставките, леко разбъркване няма да е достатъчно. Вземете тел за разбиване на яйца и бъркайте смело до получаване на хомогенна смес.

Стъпка 5: Изсипете получения дезинфектант в контейнерчето, което сте приготвили и му сложете надпис, за да не стават обърквания какво има в шишенцето или кутията!

Още по темата:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти