Хитрини за подсилване на детския имунитет от майките, които са и лекари

майка
Снимка: iStock

В момента всеки родител на планетата е дори още по-отдаден на това да подсили имунната система на семейството си, заради пандемията от COVID-19.

Но има една категория хора, които имат двоен опит в поддържането на здравето на децата си: това са майките, които също така са и лекари. Ето защо е ценно да се допитаме до тяхното мнение и опит в тези трудни времена, за да научим техните не толкова тайни хитрини и да предпазим семействата си от болести.

Ето какво правят майките лекари, за да предпазят децата си от разболяване:

Покрийте четките си за зъби

Със сигурност е много важно да се уверите, че децата мият зъбите си два пъти на ден, но четките за зъби могат да бъдат перфектно място за размножаване на микроби, а зъбната хигиена може да повлияе на други области на вашето здраве и имунитет.

„Знаем, че устата е основен вход за преносими по въздуха зарази и че членовете на семействата ни могат да се заразят и да се инфектират взаимно, като си мият зъбите с мръсни четки за зъби, ако останат незащитени. Този тип кръстосано заразяване е нещо, което можете да избегнете, като защитите четката си за зъби“, споделя д-р Даниел Гилбърт-Фаулър, педиатричен стоматолог.

семейство майка баща дете деца миене зъби здраве
Снимка: iStock

Включете повече плодове и зеленчуци в дневното меню

Да, звучи очевидно, но не може да се отрече: децата се нуждаят от пресни плодове и зеленчуци, за да поддържат имунитета си и да получават нужните им хранителни вещества, съветва педиатърът д-р Лиза Луис.

„Целогодишно включвам в храната на семейството си плодове и зеленчуци при всяка възможност. Това са най-добрите вещества за изграждане на естествена имунна система, които познаваме.“

„Едно от децата ми е много придирчиво към зеленчуците. За него се опитвам да бъда „подъл“ готвач и добавям зеленчуци в рецепти и напитки. Понякога той ме хваща, но си струва да се опитаме да го поддържаме възможно най-здрав“, добавя д-р Луис.

майка дъщеря дете кухня готвене плодове зеленчуци здравословно
Снимка: iStock

Научете ги как да мият правилно ръцете си

В случай, че не сте чували статистиките девет милиона пъти тази година: мийте редовно ръцете си! И научете децата си как да го правят както трябва. Дръжките на вратите, бюрата и градския транспорт – всички те са пълни с микроби и могат да предават вируси.

„Популяризирам миенето на ръцете за всички членове на семейството редовно. Може да звучи като клише, но миенето на ръцете е най-добрата защита срещу разпространението на микроби. Децата, които мият редовно ръцете си, ще прихванат много по-малко болести“, казва д-р Луис.

майка дъщеря дете миене ръце
Снимка: iStock

Научете ги да не пипат лицата си

Това е още един трик, който всички сме чували много пъти. Бактериите (и вирусите) могат да се разпространят по цялото ви лице от ръцете ви, което може да повлияе на имунната ви система. Особено ако бъркате с пръсти в устата си или докосвате устните си.

„Научете детето си да не докосва очите и устата си и да не търка носа си. Всякакви микроби по ръцете им могат да бъдат директно разпространени върху лигавиците и бързо абсорбирани в кръвния поток. Напомнянето на детето да използва носна кърпичка, ако иска да си потърка носа, също помага“, съветва педиатърът д-р Алисън Мицнер.

дете
Снимка: iStock

Наложете определен час за лягане

Не позволявайте на детето да си изгражда навик да гледа телевизия до твърде късно през нощта. „Уверете се, че детето ви спи достатъчно. Сънят е толкова важен, поради много причини, а една от тях е, че липсата на сън може да повлияе на имунната система“, казва д-р Мицнер.

„Ако не спите достатъчно, е по-вероятно да се разболеете, ако сте изложени на вирус – и също така отнема повече време, за да се възстановите, ако се разболеете“, добавя тя.

дете сън
Снимка: iStock

Вижте още:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти