Според лекарите: имунитетът след ваксинация е за предпочитане пред естествения имунитет

Имунитетът след ваксинация е този, който трябва да предпочетем пред имунитета след прекаран коронавирус – именно за това все по-често настояват лекарите. Причината обясняват с така наречения "пост-COVID синдром", с който рискуваме да се сдобием дори след леко протекла или безсимптомна инфекция. Проблеми с белите дробове или със сърцето са сред най-често срещаните, но пост-COVID синдромът може да засегне психиката, храносмилателната система или кожата, при това седмици и дори месеци по-късно.

Общото между тези пациенти, е че вече са преболедували COVID-19 - у дома и в леката му форма. Вирусът оставя дихателни и кардиологични последици дори и при пацинти, които са преболедували COVID-19 у дома и в леката му форма.

7 признака, че сте преболедували коронавируса без да разберете

„При един от пациентите - 48-годишен, има пневмоничен процес, тип коронавирусна пневмония, със сенките тип „матирано стъкло". Това означава, че има възпалителен процес там и естествено не работи нормално. Ще има остатъчни фиброзни промени за цял живот”, казва проф. д-р Елисавета Петрова – пулмолог в МБАЛ „Вита". Тя има над 40-годишен опит и лекува пациенти с усложнения след прекаран COVID-19. За една година през кабинета й преминали хиляди.

Проф. д-р Ивайло Даскалов е началник на Кардиологията във Военномедицинска академия. Една четвърт от настанените в клиниката в момента, са пациенти с пост-COVID синдром - повече на брой и по-млади на възраст, отколкото по време на първите две вълни.

Затова и проф. Даскалов, и проф. Петрова обясняват, че не трябва да разчитаме на естествения имунитет изграден след преболедуване, а да се ваксинираме. Защото според тях дори най-леката форма на коронавирус или безсимптомно протичане могат да оставят трайни последици.

Още по темата гледайте във видеото.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти