Какво похапват на Великден по света и у нас

великден
Снимка: Thinkstock

* Традиционни за българската трапеза на Великден са салатите с яйца, козунаците, печеното агнешко бутче. Да видим обаче как хората отблизо и далеч нареждат интересни ястия на своята трапеза за този така почитан християнски празник.

* В Англия традиционни са великденските кифлички с кръстове, известни като "Hot Cross Buns". Те се приготвят със стафиди – това е традиция, останала от англосаксонците.

* В Норвегия на Великден по традиция се пие специалната бира "Paskelbrygg". Това е смес от най-добрите видове местна бира.

великден
Снимка: Thinkstock

* Италианската великденска трапеза е украсена винаги с традиционния великденски сладкиш с плодове и ядки, полят с ликьор. В Милано се пече
специален великденски гълъб от два вида тесто, поръсен със захар и бадеми
. В Италия се сервира и десертът "Colomba Pasquale". Той се приготвя с мая, брашно, яйца, захар и масло и се покрива с глазура и парченца бадем. Често се прави във вид на гълъб - символ на Светия Дух.

* В Бразилия се поднасят малки бонбони, известни като "Paçoca de Amendoim". Те се приготвят от смлени ядки, брашно от маниока и захар.

Великден козунак
Снимка: Thinkstock


* На Великден французите сервират агнешко, сърнешко или свинско месо. Традиционна е пълнената агнешка главичка. Плънката се прави от черен дроб, бекон и билки. По традиция се сервира и пълнено агне, като плънката се приготвя от смляно агнешко месо, сварени жълтъци, крутони и нарязани зелени подправки, а също така млян бял пипер, индийско орехче, джинджифил и канела. Сервира се със сос от трюфели.

* За Франция са характерни и различни видове великденски десерти – това са лионският сладкиш от бутер тесто с канела и сладко, корсиканските кошнички със захарни яйца, в Югозападна Франция поднасят корона от тесто, а в Прованс – торта от бадеми и парченца захаросан портокал.

Как да декориме дома за Великден
Снимка: roomester.ru

* В Полша на Великден се сервират студени месни ордьоври, като един от тях е прочутият полски бял салам от свинско месо с черен пипер, сол, индийско орехче, чесън и майорана. Той се поднася с хрян и цвекло.

* В Австрия се пече вейкухен – осветен в църква кекс от брашно, мляко и масло.

* В Испания се приготвят торихас – резени хляб се топят в смес от яйца и мляко, запържват се и се поливат с мед. В Испания се правят и специални шоколадови скулптури, известни като "Ла Мона".

великден
Снимка:

А какво да сложите на вашата трапеза за Великден и кои са най-добрите рецепти за агнешко и торта от козунак, вижте ТУК!

Хороскоп за деня

Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня
Виж Съвет на деня
Съвет на деня

Авторите

Edna пита

Какво искате да ви донесе Дядо Коледа?

Мара Белчева - красивата българска поетеса
Известни

Мара Белчева - красивата българска поетеса

Битка за сърцето на една от най-красивите поетеси била причина...

Маршът на незадоволените жени
Свободно време

Маршът на незадоволените жени

Телата им са покрити с кожа, главата с косми, имат две очи...

8-те навика на щастливите хора
Свободно време

8-те навика на щастливите хора

Има много практични неща, които всяка от нас прави...

Абонамент