Цвеклото - лекарство и храна в едно

Цвеклото - лекарство и храна в едно
Снимка: netinfo

Цвеклото се е използвало още от асирийците, вавилонците и персите като овощно и лекарствено растение. Като зеленчукова култура отглеждането му започва приблизително към 1000 г.пр.н.е.

Първоначално са се употребявали за храна само листата, но скоро грудката става основната хранителна част.

Във всички времена и в различните народи цвеклото винаги се е считало за лечебно растение. Хипократ и Авицена са признали лечебните свойства на цвеклото и са го включвали в свои рецепти. Хранителните му качества обаче, остават недооценени.

Цвеклото съдържа бетаин, който укрепва кръвоносните съдове, понижава кръвното налягане, подобрява работата на черния дроб и ускорява обмена на веществата, а оттам се явява като ефективно средство в борбата със затлъстяването.

Козметичните свойства на цвеклотоса познати още от древността. Сокът му се е използвал за съхраняване на свежестта на кожата на лицето.

През 1747 г. немския химик А. Марграф открива в корена на цвеклото захароза и предлага да се използва за производство на захар, която преди това се е приготвяла само от захарна тръстика и поради тази причина била много скъпа. Важно е да се отбележи, че още 100 година преди Марграф, по нашите земи са сгъстявали сок от цвекло и от него са приготвяли сладкиши.

Интересен е фактът, че катализатор за започване на промишленото производство цвеклова захар е политиката. В стремежа си да подкопае търговията на Англия с тръстикова захар от колониите, Наполеон определя награда от един милион франка за този, който изобрети евтин начин за производството на захар от цвекло.

Производството на захар в България е започнало през 1898 г. когато е била построена първата захарна фабрика в София. 

Но освен за захар в кулинарията, от цвеклото можем да приготвим превъзходни салати, супи и гарнитури. Използват се както грудката, така и листата на младото цвекло. Сокът от цвеклото е превъзходен оцветител в червено.

Ето и една много лесна рецепта с цвекло и орехи.

Необходими продукти:
два моркова
няколко скилидки чесън
100 г орехи
зехтин
копът
сок от един лимон
сол на вкус

Начин на приготвяне:
Цвеклото се измива много добре и са слага да ври. След двайсетина минути трябва да е добре сварено (пробвайте като забодете вилица). Извадете го от водата, оставете го да изстине в купа за салата и го нарежете на кубчета. Добавете настъргани моркови, счукани орехи, нарязан на ситно чесън и копър, зехтин и солт. Разбъркайте много добре, а по желание може да добавите и резенчета ябълки.

Споделете ни вашите любими рецепти за приготвяне на цвекло на edna@netinfocompany.bg

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти