Опасността от морбили расте, ето какви са причините да не я подценяваме

едра шарка
Снимка: iStock

Благодарение на масовата ваксинация почти забравихме за една тежко протичаща шарка - морбили. Преди десетина години имаше единични случаи предимно сред малцинствата след „пробив“ в имунизациите. Тези дни епидемиолози предупреждават, че положението става опасно - под 85% от децата са обхванати с ваксина, а за да няма заболели, са нужни над 95% покритие с имунизация. Причината е, че това е най-заразната шарка и се разпространява изключително лесно.

Морбили е остро инфекциозно заболяване, което се предизвиква от вирус. Вероятността вашето дете да се разболее, ако е в контакт с болно дете, е 95-100%! Най-често боледуват децата между 2 и 10 години, но на практика са застрашени всички. Бебетата рядко боледуват, защото имат вроден имунитет от майката, ако тя е боледувала. Вирусът се предава по въздушно-капков път, както при грипа чрез кашляне, кихане, говор. Лошото е, че болният разпространява заразата 1-2 дни преди първите признаци и разнася инфекцията без да се усети. Заразен за околните е и първите 4 дни след появата на обрива. Инкубационният период е 10-14 дни.

едра шарка модел
Снимка: iStock

Болестта започва като обикновена настинка с отпадналост, болки в гърлото, обилна хрема, кашлица, висока температура. Характерно за морбили е сълзенето и зачервяването на очите и отоците по клепачите. Преди да се появи обривът по кожата се появяват бели петънца по вътрешната страна на бузите срещу кътниците (петна на Филатов-Коплик), приличат на зрънца сол върху зачервена основа. Към третия-четвърти ден температурата спада и се появява обрив по кожата –ситни розовочервени петна с големина 1-2 мм, и температурата отново се покачва. Обривът започва от ушите и се разпространява върху лицето, постепенно обхваща ръцете и тялото и слиза към краката.

След четвъртия ден постепенно избледнява, като на мястото му остават кафеникави петна за известно време. Болното дете се поставя под карантина 5 дни (при тежките форми 10 дни), за да не разнася болестта. Като всяко вирусно заболяване и морбили не се лекува с антибиотик. Изходът от болестта обикновено е благоприятен, но има и смъртни случаи (средно 2 на хиляда болни). В някои случаи настъпват бактериални усложнения и тогава е необходимо лечение. Най-честото усложнение при децата е възпаление на ушите, но не са пощадени и другите органи. Макар и по-рядко са възможни бронхиолит, пневмония, ендокардит, менингит.

Лечението на морбили се провежда в домашна обстановка с много течности и лека храна, витамини, лекарства против температура. Тежките случаи се хоспитализират в инфекциозно отделение. Най-важното е профилактиката и тя се осъществява чрез имунизация. Ваксинират се децата на 13-месечна възраст, а реимунизацията се прави на 12 години. Ваксината е комбинирана (морбили, рубеола, заушка), безплатна и се понася много добре, без странични ефекти. Ако не сте сигурни дали детето ви е имунизирано, непременно се свържете с личния лекар. Ако е пропусната ваксината, може да се постави веднага, стига детето да е здраво.

едра шарка
Снимка: iStock

Прочетете още от д-р Павлина Андреева:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти