10 особености на новородените, които ги правят уникални

новородено бебе
Снимка: iStock

Новородените не са умален образ на възрастния човек. Те са уникални! На пръв поглед изглеждат крехки и беззащитни, но природата им е дала сили и характер, за да оцеляват. И някои интересни особености, за които може и да не предполагате.

Новородените бебета имат повече кости. Възрастният човек притежава 206 кости, а бебето се ражда с 300! С течение на времето те се сливат и намаляват като брой. Например черепните кости са раздалечени от фонтанелата, за да расте спокойно мозъкът, после се сливат и образуват една обща кост.

Бебетата се раждат късогледи, в началото виждат на около 30 см. Което означава, че ясно виждат само лицето на мама, когато ги е гушнала. После това се променя и стават леко далекогледи. В началото не различават цветове, виждат черно-бяло. Постепенно със съзряването на нервната система и очния апарат започват да различават цветове и детайли.

майка дете бебе
Снимка: Istock

Стомахчето на новороденото е много малко, колкото лешник. Природата се е съобразила с това и в първите дни кърмата е много гъста (коластра), така че с малко количество да задоволи нуждите на бебето. Постепенно стомахът се разширява и през втората седмица вече е колкото юмручето на детето.

В началото бебетата плачат без сълзи, защото слъзните им жлези са недоразвити. Недоразвити са и потните жлези, затова малките бебета не се потят. По тази причина много лесно се претоплят, потните жлези служат за охлаждане.

Бебетата могат да плуват. 9 месеца водата е била тяхната естествена среда, затова кърмачетата лесно се ориентират във водна среда. Има басейни за бебета, в които лесно се обучават – знаят как да задържат дъха си под вода, дори пляскат с ръце и крака.

бебе
Снимка: iStock/Getty Images

Бебетата отслабват с 5-10% от теглото си след раждане и това е нормално. Отслабването е за сметка на загубата на течности, която бавно се компенсира, защото новородените имат много малки стомахчета, тоест не могат да приемат много храна/течности. Обикновено през втората седмица възстановяват теглото си при раждане, понякога и по-рано.

Новороденото обича „белия“ шум. В матката то е чувало постоянно шума от движението на кръвта по кръвоносните съдове и сърдечния ритъм на майката. Затова се успокояват като се гушкат, кожа в кожа, когато чуят шума от прахосмукачката и сешоара, които наподобяват шума в матката. Любимо място е и движещата се детска количка или лека кола. Люлеенето също е нещо познато от времето на бременността от движението на майката.

Новородените деца са различни по характер и затова трудно се поддават на режим в началото. Някои огладняват на 1-2 часа, други на 3, затова в първия месец се хранят на поискване – от 6 до 10-12 пъти дневно.

Новородените са истински сънливци! Могат да спят и до 20 часа в денонощие. Истински късмет за родителите, но невинаги е така.

бебе
Снимка: iStock/Getty Images

Не пропускайте да последвате Ohnamama.bg и във Facebook и Instagram!

ох на мама
Снимка: Ohnamama.bg

Още от д-р Павлина Андреева:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти