Опасна ли е аденовирусната инфекция?

дете момиче болест вирус температура главоболие
Снимка: iStock

Болестите явно нямат почивка, след ковид пандемията се появиха съобщения за неизвестен досега хепатит, свързан с аденовирусна инфекция при деца. Болестта няма връзка с ваксините против ковид (няма ваксинирани болни деца), някои са преболедували ковид, други не. Аденовирусите са известни на науката отдавна, още от 1953 година и засягат целия свят, не зависят от сезоните. С тях се срещаме редовно, повечето деца са боледували от аденовирусни инфекции в различни периоди от живота си без последствия.

Какво представляват?

Аденовирусите са над 50 серотипа и се разпространяват по въздушно-капков път от болен човек чрез кихане, кашляне, говор, както и чрез замърсени ръце и повърхности. По-рядко е заразяването от фекалии и урина. Инкубационният период (времето от заразяването до клиничните прояви) е 2-7 дни. Вирусът засяга горните дихателни пътища, очите (конюнктивата), червата, лимфните възли. Може да предизвика и заболяване на пикочната система и черния дроб, но много по-рядко. Редки са и пневмониите, но за сметка на това протичат тежко. Особено потърпевши са децата, в детските колективи се наблюдават епидемични „взривове“ поради голямата близост в колектива. Често децата са здрави заразоносители и така заразяват околните.

дете кашлица
Снимка: iStock

Как протича?

При острите респираторни заболявания оплакванията са от лека настинка да грипоподобни прояви като висока температура, хрема, болки в гърлото, понякога и с бронхит и пневмония. В повечето случаи продължителността е 3-5 дни и отминава без последствия. Не се прилагат антибиотици, лечението е симптоматично, спрямо оплакванията.

Фаринго-конюнктивалната треска се характеризира с едностранен, а по-късно и с двустранен конюнктивит, фарингит (силно болка в гърлото), хрема, температура, увеличени лимфни възли. Най-често се развива в детските колективи и в басейните. Най-тежко протича аденовирусният кератоконюнктивит с оточна, зачервена конюнктива и обилна водниста секреция от очите, парене, глождене в очите, фотофобия (светлината дразни), оток на клепачите, околоушните лимфни възли са увеличени. Окото се възстановява няколко седмици и изисква адекватно лечение.

дете майка болест вирус грип температура термометър
Снимка: iStock

Аденовирусните гастроентерити засягат предимно деца до 5-годишна възраст. Протичат с коремни болки, гадене, повръщане, разстройство, температура. Прилага се щадяща диета, лекарства против повръщане и разстройство и задължително рехидратиращи средства, за да не се обезводни детето.

Възможно е и развитието на остър хеморагичен цистит. Протича без температура, с често уриниране и парене и кръв в урината. Засяга най-често деца между 5 и 15 години, по-често момчета. Обикновено се възстановяват без усложнения. Изключително рядко се наблюдават аденовирусни менингоенцефалити.

Наблюдаваните хепатити при деца също са редки и все още не се знае точната причина и предразполагащите фактори. Най-сигурната предпазна мярка е стриктната хигиена, дезинфекция, редовното измиване на ръцете и носене на маска при струпване на много хора.

дете деца дезинфекция дезинфектант миркоби вирус бактерии
Снимка: iStock

Прочетете още от д-р Павлина Андреева:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти