Неканените „гости“, които разболяват децата

легло буболечка дървеница
Снимка: iStock

Сякаш свикнахме с хлебарките и мравките, но те вече си имат компания. Забравените дървеници също нахлуват по домовете ни. И се чудим защо някои деца са с постоянна хрема, обриви, кашлица… Алергията към хлебарки и други насекоми все по-често се доказва при тестовете, но те носят и други беди. Минавайки по канализацията, по бани, тоалетни и кухни, те пренасят повече от 40 вида зарази, включително салмонела, дизентерия, хепатит А.

Хлебарките са всеядни (любими са им захар, скорбяла и мазнина), но похапват дори от лепилото на тапетите и вестници. Но най-важното е, че те никога не напускат къщата доброволно. Затова, ако искате да се отървете от гадинките, трябва да положите много усилия и то не кампанийно, а ежедневно. Ако живеете в блок, локалните мерки в жилището ви не са достатъчни. Трябва да се напръскат с отрова мазетата и всички апартаменти, в противен случай дори да унищожите вашите хлебарки, след няколко дни ще дойдат тези от съседите.

дом насекоми буболечки хлебарки ръсене дезинфекция
Снимка: iStock

Хигиената в жилището трябва да е перфектна, да не се оставят неизмити чинии, остатъци от храна, неизхвърлени кофи с боклук, хляба и всички хранителни продукти да са плътно увити в хартия или найлон така, че да не привличат насекомите. Почиствайте редовно пространствата зад печката (обичат топлото), хладилника, фурните (изкипялата мазнина е пиршество за хлебарките), тостера (не забравяйте за трохите вътре). Запечатайте всички пукнатини в мазилката, особено около мивката и банята, за да ограничите достъпа на хлебарки до дома ви. В борбата с тях без химия няма да мине. Най-сигурният начин е да потърсите специализираните фирми за пръскане по домовете. Тяхната помощ ще бъде наистина ефикасна, ако се напръска цялата сграда.

Хлебарките не са единственият досадник вкъщи. Който е имал мравки знае, че няма лесно отърваване от тях. И те разнасят стомашно-чревни болести. Домашните мравки са от вида фараонови. Дори няколко „фараонки“ да ви дойдат на гости, те бързо се размножават и превземат жилището и храната ви. За да ги премахнете, мерките са същите, както при хлебарките. Ако къщата ви е чиста и без храна на показ, добре уплътнена, те бързо ще я разлюбят. Но първо трябва да се напръска със спрей против мравки, който се продава по аптеките и магазините. Намерете пътя на мравките и на него поставете миризми, които ги отблъскват – терпентин, листа от домати, джоджен, магданоз.

въшки
Снимка: iStock

Бълхите са скокливи насекоми, които трудно се забелязват, още по-трудно се ловят. Те пренасят чумни бактерии и предизвикват алергии. За наличието им се досещаме от малките черни точки (изпражненията на бълхите) по спалното бельо и по характерните ухапвания по кожата – малки червени петънца с център в средата. Пренасят се основно от животни, затова децата често се връщат „разкрасени“ след гости на село. Домашните любимци също носят бълхи вкъщи, пренесени от уличните животни.

С бълхите борбата е още по-тежка. Всички дрехи и спално бельо трябва да се изперат при висока температура. Кучето трябва редовно да се проверява след разходка и да се вземат превантивни мерки – специална каишка против бълхи и др. по препоръка на ветеринаря. Една бълха снася над 1000 яйца под килимите, в процепите и на други места, затова важна част от борбата с тях е щателно почистване на къщата. След това се прилагат средства против бълхи от аптеките.

дете ухапване насекоми буболечки
Снимка: iStock

Дървениците са нощни насекоми, които се хранят с кръвта на човека и другите топлокръвни, като най-активни са при изгрев слънце. Грешно е да се смята, че мръсотията привлича дървениците в дома, за разлика от другите насекоми. Привлича ги топлината на човешкото тяло и въглеродния диоксид, който издишаме, но въпреки това почистването заедно с пръскането на препарати е добра мярка в борбата срещу тях. Не е доказано, че предизвикват болести, но алергии със сигурност.

дете ухапване насекоми буболечки
Снимка: iStock

Още от д-р Павлина Андреева:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти