Хранителни разстройства при тийнейджърите: къде грешат родителите?

тегло нездравословно килограми хранително разстройство
Снимка: iStock

Детето вече е в пубертета, не отлепя нос от телефона, храни се постоянно с „боклуци“ и то най-често в леглото… Родителската душа негодува, но при всеки опит за съвет пуберът се държи като Кинг Конг на стероиди – сумти, роптае, вика, защото ние, родителите, сме „някакви изкопаеми, дето нищо не разбират“. А същият този всезнайко застрашително се закръгля или обратното, измършавява, боли го корем, често повръща. Хранителните разстройства са най-често именно в тази трудна, деликатна възраст.

Какви са ранните признаци?

Променено поведение към храната, странни коментари за определени хранителни групи, промяна на хранителните навици, драстични диети с изключване на важни хранителни съставки, необходими за растежа и развитието на детето, тъпчене с храна с последващо повръщане, постоянно похапване и др. Често тези настроения са ден до пладне, но ако забележите устойчивост в тенденцията, което се отразява на поведението и здравословното състояние, трябва да се вземат мерки. Важно е да се знае, че хранителните разстройства си имат причини, които често остават скрити за родителя, децата в тази възраст трудно споделят.

тегло нездравословно килограми хранително разстройство
Снимка: iStock

Къде грешим?

Никой родител не иска да навреди на детето си. Но нетактичното отношение и коментари само влошават положението и отдалечават децата от нас. Особено в тази трудна възраст, когато кризите на тийнейджърите са свързани основно с външния вид, социалната среда, училището, отношенията със семейство и противоположния пол, половата идентичност, авторитетите.

Най-честите грешки на родителите са: подигравателно отношение и подмятания, вменяващи вина „вземи се в ръце, окръглил си се като глобус“, „това не може да продължава така“, „нямаш ли воля“, „приличаш на прасе“, „приличаш на скелет и плашиш хората“ и т.н. Както и постоянното дебнене какво и колко яде. И в същото време самите родители си похапват здравата и са се окръглили застрашително или не се сещат да се хранят като хората…

Личният пример винаги е по-силен от думите и съветите. А такива забележки да се правят пред други хора е недопустимо! Младият човек си има достойнство и лично пространство, което трябва строго да се зачита! Иначе го губим като съмишленик в борбата за нормално хранене, нетактичните забележки само отчайват детето и усилват неговата безпомощност в старанието да се справи с проблема. И засилват неговото усещане за непривлекателност, което често стои в основата на хранителното разстройство. Други родители пък са в обратната крайност, неглижират проблема, безкрайно са изненадани, когато им казвам, че детето е с наднормено тегло, сякаш не си личи…

тегло нездравословно килограми хранително разстройство
Снимка: iStock

Какво да се прави, когато има проблем с храненето?

Винаги изслушвайте детето спокойно, дори да ви се струва маловажен проблемът, който го тревожи. Никога не го сравнявайте с братя и сестри, с приятели. Не го критикувайте, помогнете му да изясни отношенията с околните, позволете му да има собствено мнение, зачитайте личното му пространство, не го винете, нека разбере, че е обичано такова, каквото е. И най-важното, подкрепете детето с храносмилателно разстройство, бъдете му опора в трудния път.

Забранете на близките да коментират външния му вид. Деликатно поговорете има ли нещо, което го тревожи. Дайте му надежда, че това състояние е временно, споделете вашите перипетии на тази възраст, нека знае, че на всеки може да се случи и не е изключение. Консултация с психолог или психиатър е задължителна при тежките случаи. Предварително говорете с детето, че то не е лудо, просто в някои моменти имате нужда от съветите на специалист, за да се справите с проблема.

психолог терапия ментално здраве психологическо
Снимка: iStock

Прочетете още от д-р Павлина Андреева:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти