Грешките, които допускаме при храненето на детето

дете училище храна
Снимка: Istock

Детето се е закръглило застрашително или е прекалено слабо, хапва 2-3 храни, предпочита шоколад и сладкиши… Къде сбъркахме?

Повечето родители живеят с надеждата, че когато порасне, детето ще започне да се храни здравословно, че с израстването на височина килограмите няма да личат, че ще си промени навиците. Твърде наивно, макар да има и изключения.

Навикът е устойчиво нещо и трудно се променя, а основите на здравословното хранене се поставят още в ранното детство, около годинката.

Дете, ръцете на което постоянно са заети с бисквити, солети, сладкиши, ще стане възрастен с неустоим апетит към сладкото и честото хапване. Защото храната, особено сладката е като наркотик и трудно се подминава. Това е най-видимият пример, но грешките са много повече. Хранителните разстройства също.

момиче хранене дете
Снимка: iStock

Насилствено хранене. Организмът използва сигнали, че има нужда от храна. Нарича се глад. Ако детето се храни насила, защото е време за обяд, тази връзка глад-храна закърнява и то започва да се тъпчи механично и безразборно. И постепенно напълнява. Или получава отвращение от храната, става злоядо и отслабва. Зависи от характера. И още по-важно: храната, която не се яде с удоволствие, не се усвоява пълноценно. Ако детето е хапнало малко, не се тревожете. Ще си навакса при следващото хранене, но в никакъв случай не давайте лакомства между храненията!

Настояване да се изяде цялата предложена порция. Вие винаги ли ядете 375 грама в 12:30 на обяд? Не, разбира се, веднъж сте по-гладен, друг път – не. И децата са така, трябва да хапват толкова, от колкото имат нужда. Ако са хапнали по-малко, ще огладнеят по-рано. Големите порции плашат и затрудняват детето и то може да откаже да се храни.

дете храна
Снимка: Istock

Хранене пред телефон. Пуска се някое филмче или клипче и малкото започва да се тъпче като пате, без изобщо да разбира какво яде. Същото се получава с приказки, изнудване, предлагане на награди и други маймунджилъци. Храната е необходимост и удоволствие. Затова народите, които са разбрали това (французи, италианци, гърци), са доста по-здрави – защото хапват бавно, с удоволствие и, разбира се, качествена храна. Така са научили и децата си.

Междинното похапване е може би най-голямата грешка. Една бисквитка между другото за малкото дете е като голям хот-дог за възрастните. Гарантирано убива апетита и детето не иска да се храни с основната храна. Между храненията може да се дава само плод и зеленчук. Разбира се, няма как да се мине без лакомства, но ако искате здраво дете, онова „сладкото“ шкафче трябва да изчезне. Просто не купувайте такива неща.

дете храна
Снимка: iStock

Сладките напитки трябва да се забранят със закон. Захар (подсладител), оцветител, изкуствен аромат, консервант. Това не е напитка за хора. Не трябва да се прекалява и с фрешовете, макар да са естествени. Фруктозата много бързо повишава кръвната захар и производство на инсулин и детето става още по-гладно. По-добре плод, когато фруктозата се приема с фибрите на плода тя се усвоява много по-бавно. И да не забравяме, че средно килограм плод съдържа 700 калории. За един голям фреш се използват горе-долу килограм плод, без полезните фибри. Научете детето да пие само вода от най-ранна възраст.

Не отчитате родителския пример. Няма как детето да се храни здравословно, ако вие сядате с пуканки и чипс пред екрана или не вкусвате плодове и зеленчуци. Или се храните безразборно, с полуфабрикати и в големи количества. Такова ще е и поведението на детето, с всички последствия от това.

дете бебе храна
Снимка: Istock

Още от д-р Павлина Андреева:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти