Варицелно „парти“ или ваксина: какъв е най-добрият избор за детето

варицела
Снимка: iStock

Заради изолацията позабравихме инфекциозните болести, но през последните месеци броят на болните от варицела деца рязко скочи. По отношение на тази неприятна шарка мненията както винаги са противоположни –от варицелено парти (нарочно се събират здрави с болно дете, за да се разболеят) до прилагане на ваксина, за да не се разболяват децата. Както е модерно да се казва, всеки сам си преценя. И често се греши, особено когато не се знае как протича варицелата и какви усложнения има тази „невинна“ шарка.

Варицелата се причинява от варицела-зостер вирус от семейството на човешките херпесни вируси. Това е най-заразната шарка, вероятността да се разболеете след контакт с болен е над 90% ако не сте боледували. А ако възрастен е преболедувал от варицела може да се разболее от херпес зостер, особено ако има проблем с имунитета. Вирусът се предава по въздушно капков път при говор, кихане, кашляне и т.н, както и от секретите в мехурчетата по кожата.

Болестта засяга целият организъм, обривът по кожата е само видимата част на шарката. В първите 1-2 дни детето се чувства отпаднало, има ниска или умерена температура докато причината не стане видима –мехурчета по кожата на тялото и задължително по шията, лицето и окосмената част на главата. Тези мехурчета се разпространяват и по вътрешните органи –черва, хранопровод, трахея, гърло и свързаните с това оплаквания –болки в корема, кашлица, дразнене на гърлото и други.

Макар и рядко стигат до белите дробове, мозъчните обвивки. Еволюцията на обрива е следната: малко зачервяване (колкото лещено зърно) мехурче-коричка. И така около 9 дни, като първите дни са най-драматични. Тогава болното е и най-заразно, както и предишните дни, когато още няма обрив.

Болното дете се изолира за 9 дни, за да не разнася заразата. Контактните се разболяват между десетия и 21-ия ден от контакта с варицелата. Тоест болното дете оздравява и тогава се оглеждаме за нови жертви. Варицелата е много неприятна шарка, има сърбеж, понякога толкова силен, че пречи на съня на детето, температура, липса на апетит, отпадналост, мехурчета има и по половите органи, очите, устата. В аптеките се продават специални спрейове и кремове, с които се маже засегнатата кожа за да се намали възпалението и сърбежът.

варицела
Снимка: iStock

Антибиотици не се прилагат, инфекцията е вирусна. При много тежко протичане или компрометиран имунитет се прилага специфично противовирусно лечение. Добре е първите 4 дни детето да не се къпе, за да не се разнесе още обривът, след това се поддържа хигиена с нежно измиване с шампоан и душ гел без никакво търкане! Подсушава се с мека кърпа чрез леко попиване.

Протичането на варицелата е индивидуално, някои минават с 10-20 пъпки, но други карат много тежко с висока температура, обилен обрив и усложнения, макар и рядко като пневмония, менингит. Единственото сигурно предпазно средство е ваксината против варицела, вече я има свободно по аптеките. Прилагат се 2 дози през 1-6 месеца. Няма гаранция кой как ще изкара варицелата, затова варицеленото парти е доста безотговорно деяние.

Защо да причиняваме мъка на детето като има начин изобщо да не се разболява?

варицела
Снимка: iStock

Прочетете още от д-р Павлина Андреева:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти