Не се залисвайте в Ковид: грипът дойде и предпочита децата

грип деца
Снимка: iStock

Вторачени в Ковид, позабравихме другите вируси. Но те не ни забравят. През последните дни много родители са сериозно притеснени: здравото им, игриво дете изведнъж оклюмва и за час –два вдига 39-40 градуса. Добре, че в аптеките има комбинирани домашни тестове за Ковид и грип, та истината излиза наяве. Грип А (в повечето случаи) е тук и предпочита децата.

Как протича? Характерно за грипа е острото начало, много бързо температурата се повишава до високи стойности, за разлика от другите вирусни инфекции, където симптомите се появяват постепенно. Другите „екстри“ са главоболие, мускулни болки, гърлобол, не са изненада и повръщането и разстройството. Постепенно може да се прибавят и кашлица, хрема. Това състояние продължава поне 2-3 дни, след това температурата става по-поносима и постепенно отшумява.

грип деца
Снимка: iStock

Грипът, поне при децата протича доста по-тежко отколкото при Омикрон. Както при всяка вирусна инфекция усложненията, ако има такива, настъпват след петия ден – отит (възпаление на ушите), бронхит, пневмония, синузит и др. В този период, ако има съмнения за усложнения се правят кръвна картина, рентген и др.

Какво да правим? За да сте сигурни за какво става въпрос, направете тест в домашни условия. С един назофарингеален секрет комбинираните тестове показват наличието на грип А и Б и Ковид. При висока температура малките деца се обезводняват от учестеното дишане и през кожата. Признаци на сериозно обезводняване са сухите лигавици, намалено количество урина, хлътнала фонтанела при бебетата, ацетонов дъх от устата, но това не бива да се допуска! Затова първа грижа е болното дете да приема много течности, а бебето да суче колкото си иска. Не го тъпчете с храна, ако не желае да се храни. После ще си навакса.

Проветрявайте често, болното дете се нуждае от свеж въздух. Ако детето е с ледени крайници и го втриса, завийте го. Ако „пламти“, разсъблечете го за да се охлади, използвайте влажни компреси или душ с постепенно намаляване на температурата на водата до хладка.

Как се лекува? За късмет грипът си има етиологично лечение – озелтамивир. Прилага се два пъти дневно спрямо килограмите за 5 дни. Контактните може да го използват за профилактика един път дневно. Останалото лечение е симптоматично, за облекчаване на оплакванията - капки за нос, таблетки и спрейове за гърло, витамини, лекарства против температура, повръщане, разстройство и т.н. Антибиотик не се дава при грип, той действа само при бактериални инфекции!

грип деца
Снимка: iStock

 

Прочетете още от д-р Павлина Андреева:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти