Как да свалим високата температура с малко лекарства?

дете майка болест вирус грип температура термометър
Снимка: iStock

Бузките се зачервяват, очичките „лъскат“, иначе супер активното дете става кротко и полягва… Всеки препатил родител разбира какво го чака – детето се разболява и температурата се покачва. Веднага се вади домашната аптека и се подреждат лекарствата за бой с врага. Само че температурата не е враг, тя задейства каскада от имунологични процеси, които в крайна сметка водят до оздравяване.

Затова не бързайте да давате лекарства, ако температурата не е висока (до 38 градуса) и детето е сравнително жизнено. Има ситуации, в които температурата е сравнително ниска, но малкото е отпаднало, оплаква се от главоболие, мускулни болки… Е, не можем да го оставим да се мъчи, лекарствата за сваляне на температурата имат и болкоуспокояващ ефект. Важното е да не се прекалява с лекарствата, температурата може да спадне от само себе си или този процес да се подпомогне с различни средства.

дете майка болест вирус грип температура термометър
Снимка: iStock

Задължително условие е детето с температура да приема достатъчно течности. Достатъчно означава повече от обичайното, защото при температура детето излъчва течности през кожата си и с дъха си при учестеното дишане. Ако се прибавят и повръщане и разстройство, нуждата от течности става още по-голяма, за да не настъпи обезводняване. Идеалната течност е водата, може и други любими течности.

Проветрявайте често, дръжте детето на оптимална температура, горещото тяло трябва да се охлажда. За да стане това, детето трябва да е леко облечено.

Охлаждането с хладни (не ледено студени!) компреси върши добра работа, въпреки че не е приятно за детето. Не мъчете детето без нужда, тези компреси са необходими само при много висока температура, над 39 градуса. Те се поставят само върху горещите части на тялото. Ледените крайници не трябва да се охлаждат допълнително, те се разтриват, за да излезе кръвта на повърхността и да се охлади.

дете температура вирус груп компрес час
Снимка: iStock

Класика е използването на оцет. Макар да няма научни доказателства за ефективността му, поколения българи така се справят с високата температура. Прави се разтвор от една част оцет и три части вода, потапят се кърпи в разтвора и се поставят на горещите части – чело, крака и други места, като се сменят, когато компресът се затопли. Ако и това не помогне, детето се поставя във вана или под душ, първоначално температурата на водата е като за къпане (37 градуса) и постепенно се долива студена вода, за да стане водата хладка, около 23-24 градуса. Не е редно горещото тяло да се охлажда със студена вода, това е шок за организма.

Народната медицина е добра алтернатива за сваляне на високата температура. Компрес от извара поставен върху челото и крайниците облекчава състоянието. Безсолна извара се поставя между два пласта марля и се поставя върху тялото. Белтъкът на яйцето също помага. Разбиват се няколко белтъка и с тях се намазват ходилата, ръцете, краката.

дете температура вирус груп компрес час
Снимка: iStock

Билките също влизат в употреба. Малините имат температуропонижаващ ефект. Сок от малини през лятото и чай от сушени малини и/или малинови листа през зимата са приятен лек за болното дете. Ако се прибавят и шипки към чая, още по-добре. Джинджифилът също върши добра работа, но малките деца едва ли ще го харесат.

Без лекарства едва ли ще мине, важното е да не се прекалява. Три са основните групи за сваляне на температурата – парацетамол, ибупрофен (нурофен, сиафен, ибупром, МИГ, панактив и др.) и течен метамизол (аналгин, диалгин). Последният не се използва в някои държави, но е установено, че балканските народи имат добра поносимост към него. Той е незаменим в екстремни ситуации, когато температурата гони 40 градуса. Прилага се спрямо теглото, килограмите се делят на две – например 14-килограмово дете получава 7 капки разтворени в нещо много сладко, тъй като е доста горчив.

дете майка болест вирус грип температура термометър
Снимка: iStock

Прочетете още от д-р Павлина Андреева:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти