Как да подготвим детето за преглед и изследвания

дете лекар преглед
Снимка: Thinkstock

Изразът „все едно го колят” сигурно е измислен от някой, който е свидетел как дете пищи, когато го ваксинират или е в лабораторията. Логично е детето да плаче и да се дърпа, когато му предстоят медицински преглед и изследвания. Те са неприятни, а често и болезнени. Приказки от рода на „дръж се като мъж” и „стига лиготии”са несъстоятелни, та нали сме свидетели как стокилограмови татковци колабират като видят игла и спринцовка... Затова е важно да не упрекваме детето, а да го подготвим, за да му спестим донякъде стреса от неприятните преживявания.

Най-важното условие е да не се плашат децата с лекари, сестри и лаборанти. Класика в жанра е „ако не слушаш ей сега сестрата ще вземе инжекцията”, а после искаме да не се страхуват в лекарския кабинет. Поговорете предварително с децата си за това, че медицинските специалисти им помагат да са здрави, и че те са техни приятели. И че прегледите и имунизациите са неизбежни, ако иска да се чувства добре.

Добре е и ако потренирате вкъщи с детски комплект за медицинска помощ. Всяко малко дете в началото плаче при преглед, след няколко прегледа става спокойно. Повечето дори с удоволствие посещават педиатъра, защото знаят, че след преглед следва оставане вкъщи, гушкане с мама и т.н.

Не спестявайте истината за евентуалните неприятни преживявания, колкото и малки да са децата. Ако изгубят доверие в родителите си, положението става още по-лошо. Обяснете в какво се състои прегледът, че е малко неприятно, когато се натисне езичето със шпатула, но пък за сметка на това е много бързо, за секунди. И че е страшно необходимо, иначе не може да се види защо боли гърлото. И да, ваксинирането боли, но съвсем малко, като щипване, но пък няма да те хване гадната шарка. И най-важното -мама (татко) е до теб и няма да допусне да ти се случи нищо лошо. Страх ще има, колкото и да се говори, но така детето е подготвено и най-важното, не е излъгано.

В лабораторията положението е доста по-сериозно. За да няма изненади и за двете страни, информирайте се предварително как точно ще се взема кръв - от вена или от пръстче, за да подготвите детето. Както и има ли условия за вземане на кръв – на гладно, пие ли се вода преди манипулацията и т.н. Пиенето на течности преди вземане на кръв много ще улесни манипулацията – вените са напълнени и лесно се взема кръв, както и урина.

дете лекар преглед
Снимка: Thinkstock

Добре ще е, ако посетите лаборатория, в която не се чака много, децата се изнервят на опашките. Обяснете на детето какво го чака, за да няма изненади и истерии. Не спестявайте истината за болката, която е поносима и краткотрайна. И че всъщност децата плачат от страх, а не от болката. Бъдете съпричастни, уверете го, че разбирате неговите страхове и че ги намирате за нормални. Но ако то стои спокойно, манипулацията ще мине много бързо и лесно. Най-важното е самият родител да запази спокойствие. Иначе тревогата на детето се засилва –„щом мама е притеснена, значи става нещо нередно.” А за наградата за проявената смелост се подразбира.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти