"Back to black" - уважение към всеки детайл от сложния образ Ейми Уайнхаус

Да направиш филм за Ейми Уайнхаус е проява на огромна смелост. Да поемеш този огромен риск. Да изобразиш живота на една легенда в два астрономически часа. Да влезеш в стаята ѝ. Да се докоснеш до съкровеното ѝ. Да разкажеш живота ѝ. Без да го украсяваш и изкривяваш. Без излишен патос. С дълбоко уважение.

Това почувствах аз, докато гледах "Back to black". Уважение към всеки детайл от изграждането на сложния образ Ейми Уайнхаус.

Вдъхновяващите думи на Ейми Уайнхаус

На първо място заслугата за това е на Мариса Абела, коя умело влезе в кожата на гениалната певица по един изключителен начин. Бих го сравнил с временна и постоянна татуировка. Едната можеш да отмиеш. Другата остава завинаги.

Ролята на Абела тук не е временна татуировка. Всяко дръпване от цигарата ѝ носи частица от душата на онова величествено момиче, което се връщаше често обратно към мрака. И дълго го възпяваше с прекрасните си текстове. Независимо от цената, която бе родена да плати...

Феновете на великата Ейми съвсем естествено в голямата си част подхождат скептично към тази продукция. И е разбираемо. Колкото и красиво да се заснеме, колкото и да е изпипано, колкото и да е достоверно, това е кино. Втора Ейми не може да има. Това е е единствената слабост на този филм и тя не може да бъде избегната. Не е по вина на продукцията. Просто величието се ражда, за да бъде себе си.

Това е и култова реплика от филма: "Не пиша песни за да бъда известна, искам когато хората чуят гласа ми, да забравят за проблемите си малко. Искам да бъда запомнена с това, че бях себе си.” Няма друга по-вярна върхова точка от тази. Да бъдеш себе си. И да обичаш така, както само ти обичаш. Ако ще това да те унищожава, както в конкретния случай.

Истината е, че това е Ейми Уайнхаус в своята цялост – тя едно пагубно влюбване. Едно-единствено. Кратко като миг и вечно като вечност. Любовта, тази губеща игра, достатъчна да бъде основата на една легенда. Началото и краят на всички концерти.

Блейк може да е всякакъв, но той е нейният любим и нейно вдъхновение и ние трябва да го уважаваме. Заради това, че тя го обожаваше. Понякога влюбването не задава допълнителни въпроси. И е до смърт. И е един безкраен саундтрак. Една безкрайна песен, която никога няма да бъде забравена. Така, както Ейми ще бъде запомнена.

Тя потъваше във вечността с всяка една своя песен. Няма значение дали е изплувала. Нейното потъване роди цялата тази красота. Един филм не може да я побере. Който и да е той ще бъде тесен. Но въпреки това абсолютно си заслужава да го изгледате.

Извинявам се, че тази статия не звучи като киноревю. Просто аз не мога да се отърся и да се абстрахирам от чувствата си към Ейми. Смятам, че те са по-важни. Смятам, че вие споделяте тези чувства. Така или иначе всички ще гледаме филма. По същата причина. И ще се връщаме обратно към музиката. Огромната, величествена музика.

Най-добрите модни попадения на Ейми Уайнхаус, които ни носят носталгия

Прочетете още от автора:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти