Трагедията идва внезапно: Доц. Георги Лозанов за един от най-трудните моменти в живота му

Той е философ по образование, един от най-известните медийни експерти в България, културолог и преподавател във Факултета по журналистика с ясно изявена гражданска позиция и неповторим стил. Познаваме го най-вече в неговата прoфесионална роля, но животът му е достатъчно пъстър и интересен, за да надникнем и отвъд образа на професионалиста с цветната папионка. Защото доц. Георги Лозанов познава както красотата на живота, така и неговото грозно лице. 

Тази събота в рубриката „Тук и сега” на предаването "Събуди се" Деси Банова-Плевнелиева ни среща с доцент Георги Лозанов. Той говори откровено защо домът му се нарича "Къщата на птиците", защо има особени отношения със своя светец покровител Св. Георги и как след една голяма трагедия семейството му поема грижите за две малки деца.

Красиви цитати за книгите и четенето

Едно от най-големите изпитания в живота му е нещастният инцидент, когато братовчед му загива в автомобилна катастрофа заедно с жена си. Децата им остават сирачета и именно семейството на Лозанов им подава ръка.

"Всичко стана изведнъж, като че ли една ръка ги взе и ги качи на небето", спомня си Лозанов.

"Това беше много труден период за тях. И тогава естествено, най-нормалното човешка състрадание, и по-дълбоко чувство даже от състрадание, изискваше както можем да реагираме и да съдействаме тези деца, независимо от това, което им е отнето от съдбата, да могат да продължат и да имат собствен път и собствено усещане, че щастието е възможно и предстои", споделя доцентът.

Въпреки някои житейски перипетии, за себе си казва, че е пацифист и затова не се идентифицира много с образа на своя светец Св. Георги, който е войн. Въпреки това, в последните години е осъзнал, че всъщност всички ние се налага да бъдем войни по един или друг начин. 

"Въпросът е човек да не се отказва да бъде щастлив въпреки трудностите”, казва Лозанов.

По думите му любовта е единствената ни защита спрямо тревожното човешко битие. Той има примера на родителите си, които са заедно от 67 години. Самият той е заедно със съпругата си Галя от дълги години. 

За връзката им казва, че е имала три начала. "На три пъти ме срещаше животът с нея и първите два пъти от това нищо не последва. На третия път се разбра, че тази работа няма да се размине без последствия", спомня си той.

Пред камерата на "Събуди се" споделя и интересен факт за себе си - че носи папионки от дете.

„Бяха ми подарък от дядо. След това, когато придобих публичен образ, започнах да ги нося всеки ден”, допълни Лозанов.

Най-красивите и истински цитати за любовта

За още полезнa и любопитна информация, харесайте страницата нa Edna.bg във Facebook ТУК, последвайте ни в Instagram ТУК, намерете ни в TikTok ТУК.

Вижте също:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти