Дворецът на танците и на жените

Дворецът на танците и на жените
Снимка: Gettyimages

В края на 19-и век по случай първото Световно изложение в Париж, се открива едно от най-известните кабарета в света – „Мулен Руж”.

Днес кабарето е туристическа дестинация, която предлага танци и забавления за възрастни.

Клубът получава името „Мулен Руж”, заради червената мелница, която се намира на покрива на сградата. Разположен е до прословутия квартал на червените фенери и Плас Пигал в Париж.

„Мулен Руж” се появява в разцвета на периода, известен като Бел Епок – времето на развитие на културата и на техническия прогрес.

Създател на кабарето е Жосеф Олер, чието дело е и концертната зала в Париж – „Олимпия”, а мениджмънтът бил поверен на Шарл Зидлер.

За кратко време „Мулен Руж” се превърнал в любимо място за богатите и известните. В него идвали и обикновени хора, които искали да се докоснат до магията на лукса, красотата и танца.

Често пъти Олер и Зидлер наричали кабарето „Дворецът на жените”. Още от създаването е направен така, че декорите да могат да се сменят бързо и да учудват зрителите със своята атрактивност.

В „Мулен Руж” представители на най-отбраното френско общество всяка вечер се наслаждавали на танца кан-кан, изпълняван от красивите куртизанки.

Танцьорките обличали пищни рокли, които се разкроявали от кръста надолу, и ги размятали във всички посоки по време на танца, като разголвали дългите си крака. По онова време това се смятало за изключително пикантно.

Най-известната танцьорка в кабарето била Мистинге, която привличала любители на забавленията от цял свят.

Освен френската аристокрация, „Мулен Руж” посещавали известни художници и писатели. Звездите на кабарето стават известни именно от картините на френския художник Тулуз-Лотрек, който рисувал момичетата, вдъхновен от красотата и артистичността им.

През 1915 г. „Мулен Руж” е напълно разрушен от пожар и е ремонтиран 6 години по-късно. За да се разнообрази програмата в кабарето започват да се поставят оперети. След като най-атрактивната танцьорка Мистинге напуска, „Дворецът на жените” се превръща в модерен нощен клуб с програма.

През 60-те години с появата на балетмайсторката Дорис Хюг, „Мулен Руж” се превръща в истинско кабаре, а „Момичетата на Дорис”, както ги наричат и до днес, започват да представят все по-пищни спектакли.

В кабарето е танцувала и българката Фео Мустакова. Сред звездите, пяли в кабарето са Елтън Джон, Едит Пиаф, Франк Синатра.

Да бъдеш част от шоуто на „Мулен руж” не е никак лесно. Към момичетата има строги изисквания. Те трябва да са високи над 1,70, като се обръща специално внимание на цялостната физика и дължината на краката на танцьорките.

Днес „Мулен Руж” събира хиляди посетители от цял свят. Публиката от 1800 души всяка вечер гледат по два спектакъла в кабарето. Един от най-сниманите символи на Париж всяка година посреща 600 000 туристи, сред които са предимно китайци, руснаци и американци.

Вижте още:

Време е за танци, индийски танци

Интервю с Алфредо Торес специално за Edna.bg

Ползите от танца за децата

Новата аеробика - танци на пилон

Танцувай с Виктория Бекъм

Музиката на моя живот

Редактор: Венелина Стоянова

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти