Музиката на моя живот

Музиката на моя живот
Снимка: Thinkstock

Крeмена Димитрова

Кажи ми каква музика слушаш, за да разбера кой си.

В XXI век това важи повече отвсякога поради простата причина, че сега съжителстват всички възможни музикални стилове, които предишното столетие е открило. Всеки има свободата да се самоопредели като лайфстайл спрямо стила музика, която предпочита.

През 60-те да защитаваш музикалните си предпочитания е било кауза с мащабите на революция. Неслучайно пак въпросното десетилетие е родило и философия, и естетика, и етика, свързани с  любимата музика. Рокендролът, сексуалната революция, свободата на словото и на себеизразяването, правото на глас и пацифистката идеология са ценностите за поколението на нашите бащи и майки, но са също толкова валидни и днес. Безспорната доктрина на рокманиаците почива върху текстовете и музиката на банди като вечните "Бийтълс", "Ролинг Стоунс", "Лед Цепелин", "Дийп Пърпъл", АC/DC, "Металика".

Рок, метъл, блус – ритъм и бунт! Никой фен не е пропуснал хитовите филми "Коса", "Стената", "Доорс", "Исус Христос Суперзвезда", "Блус Брадърс", както и по-новите "Across the Universe", "Рок Радио" и "Рок завинаги".

На другия полюс са дискарите. Музиката на 80-те. Модата в обличането, дизайна, масовите дискомаратони, танците са характерни за търсещите социален контакт и забавление.

Лековата, ритмична, романтична понякога. Дискомузиката не може без култовите  "Брилянтин", "Треска в събота вечер", "Мръсни танци", "Мама миа",  а напоследък нашумя сред социалните мрежи у нас и движението "Обичам 90-те".

Лъскави и ярки дрехи, пластмасови едри бижута, накъдрени и топирани коси, вталени дънки, клош панталони, както и безспорният култ към поп-арта. И нали знаете – "Бони М" и АББА форевър!

Някъде по средата между едното и другото са любителите на електронната музика. От древните Жан Мишел Жар и Вангелис през "Стереофоникс" до хип-хоп и технодвижението. Няма как да не споменем Метрополис културата, екстази манията, искейпизма и масовите мероприятия с колективни изригвания в пиу-пиу-пи-пи-пиу.

Стил типичен за тийновете, които искат да бъдат различни и да се противопоставят на дъртите. Шарени коси, татуси, пиърсинги, гумени гривни, кецове – всичко, което ти дава свобода на скачане и куфеене.

Тъмни дрехи, черен молив на очите, тъмно червило, закопчани до горе ризи, кларкове, възкъси, но широки панталони, чорапогащници с дупки, тиранти, значки, еполети, дълги манта, шлифери. Познахте ли ги? Ню уейв и дарк! Кълнат се в "Кюър" и "Депеш Мод", рецитират Димитър Воев и са „Нова генерация завинаги”. Наскоро имаха голямо честване с тридневен хепънинг на тема "Улица "Нов Живот". Песимистични, социално чувствителни, винаги неразбрани и отритнати от обществото, те са интелигентни и талантливи, но не прекалявайте с дозата – води до тотална меланхолия и депресия!

В последните няколко години има особено завръщане към ретро стилове, които са свързани и с определен тип танцова култура.
Първата такава модна вълна беше със салса и меренге.
Това провокира създаването на много танцови школи, фестивали, заведения, стайлинг. Бумът е предизвикан от желанието за социални контакти и сексуалността в подобен тип горещи танци, идващи от Латинска Америка. Този тип общуване изисква намирането на партньор, а с това подпомага промискуитета. Успехът на школите на Памбос и Афредо Торес се дължат на желанието на много офисно задръстени люде, които искат да получат три-в-едно – разтоварване, нови запознанства и добра фигура. Понякога и безплатен секс.

Танц-манията провокира правенето на цяла индустрия от филми с подобна тематика. Ще споменем само легендарните "Флашданс" и "Божествени тела",  но и мюзикълите "Чикаго", "Ах, този джаз", "Кабаре", "Бурлеска", "Мулен руж".

Пак в тази категория е и по-новата мания – тангото! Страсти, изящност, чувственост. Да свалим шапки пред филма "Танго" на Саура, но основни са  и "Ще танцуваме ли", "Танго уроци". Ако сте лаици, хубаво е да знаете, че тангото е главно два вида – аржентинско и френско. Това е салонен танц, който изисква много добър партньор, който да поведе дамата, която пък трябва да му се довери, да се отдаде и да го остави да задава фигурите. Дамската привилегия е в украшенията и детайлите на танца, фриволното увиване на прасеца, подритване, подскачане. Препоръчвам ви няколко танго сайта и школи (1, 2, 3). Партитата на тангерите се казват "милонги" и се провеждат в готини клубове с паркет!

За съжаление в България са много малко местата, където може да се учи един друг горещ танц – фламенко. Испанският танц е част от запазената марка на великия Карлос Саура с едноименния му филм, но и също с гениалния „Кармен”,  както и в по-общия филм "Иберия". За наше щастие напоследък много от звездите на музиката идват за концерти в София. Наскоро дори ни посети и Националният балет на Испания – изпълняващ няколко великолепни хореографии с фламенко. Ще споменем и незбравимия концерт на Естрея Моренте, както и черната перла Конча Буйка, чийто втори концерт предстои на 18 декември в НДК.

Ако си сипете едно силно уиски, запалите пура, няма как да не се изкефите и на "Птицата" (филм за Чарли Паркър), "De-lovely" (филм за Кол Портър) или "Beyond the Sea" (филм за Боби Дарин). Това са биографични филми за големи джаз легенди. Пак в джаз линията са и филми като "Котън Клъб", да речем. Джазът е музика на почти век, но продължава да се развива и никога не престава да бъде харесвана и да вдъхновява.

За да завършим ретро вълната, ще ви осветлим кои са "хипстърите". Това са артистични младежи, които много държат на външния си вид, интересуват се от различни субкултурни движения в сферата на музиката, литературата и модата, дизайна. Четат списание
"Едно", посещават всичките им "ивенти". Увличат се от екология, социални движения, но всичко при тях е преди всичко поза и все по-малко действие. За тях е характерна суинг и винтидж културата, затова често пазаруват  от секънд хендове или аутлети, но за да не ги е срам, им викат "бутици". 

За суинг маниаците ще споменем, че в София вече има и клубове по танци в рокабили и линдихоп стилове. Не пропускайте "Charleston Sofia"Препоръчвам горещо и един чудесен руски филм-мюзикъл със същото име "Хипстъри", което на руски звучи  "Стиляги". 

За десерт ще припомним етномодата и ще сложим показалец върху "Музиката на Истанбул" на Фатих Акин и "Buena Vista Social Club" на големия Вендерс.

Пропуснатите течения и субкултури, както и подразделенията им да ме извинят, защото са безумно много и един текст не стига. За един век се оказа, че е по-важно не от какъв произход си, а каква музика слушаш. Музиката определя лайфстайла, приятелите ти, местата, където се забавляваш, курортите, където почиваш, колата, която караш или вземаш на стоп, та дори и храната, която ядеш.

Защото, мили читатели, музиката е солта на живота!

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти