Да спрем потенето

Да спрем потенето
Снимка: Thinkstock

Изпотяването е нормален и необходим процес за регулиране на температурата на човешкото тяло. Чрез потните жлези се изхвърлят и ненужните вещества през кожата. В тялото има милиони потни жлези, но най-силно концентрираните са по челото, под мишниците, длани и стъпалата.

Въпреки хигиената и употребата на различни козметични продукти, в летните жеги понякога тялото става лепкаво и често има неприятна миризма. В борбата с потта хората най-често търсят козметични продукти, но не трябва да се забравя, че много от навиците на човек имат влияние върху потта.

Ефективен начин за регулиране на изпотяването са промените в менюто. Тъй като потта е силно свързана с храносмилателната и нервната система, начинът на хранене играе важна роля в контролирането на процеса на изпотяване.

Някои храни засилват изпотяването. Препоръчително е да се избягват кафето, газираните напитки, черният чай, захар, чесън, лук и пикантните храни.

Най-подходяща е консумацията на храни, богати на калций, фибри, витамин В, магнезий. Ментата, зехтинът, доматите и динята са също много подходящи. Червеното месо може да се замени с риба, която е богат източник на калций. Калций съдържат и портокалите, броколи, млечните продукти.

Витамин В комплексът е важен за метаболизма. Той се съдържа в рибата, яйцата, ядките и зеленчуците.

Чаят от мента регулира изпотяването, успокоява нервите и охлажда тялото. Подобен ефект имат и други билки, като майчината душица и мащерката.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти