За козметичните масла

За козметичните масла
Снимка: Thinkstock

Натуралните козметични масла могат да бъдат ваш верен съюзник в поддържане на красотата.
Те съдържат редица полезни витамини и микроелементи, освен това са изцяло натурални, което изобщо не може да се каже за останалата козметика, която съдържа парабени и разнообразни химични вещества.

Природните масла подхранват кожата и съдействат за лечението на различни проблеми. Те съдържат жизненонеобходими компоненти, освен това бързо биват абсорбирани от епидермиса.

Най-добри са козметичните масла, получени от първо пресоване. Те, в сравнение с етеричните масла, са по-ефикасни. Всяко съвременно козметично масло, което се получава на принципа на първото пресоване, може да се отнесе до една, две или три категории – самостоятелен продукт, основа за козметично средство или спомагателно средство. В последната група се намират козметичните масла, чието действие се усилва за сметка на другите масла.  

Пример за самостоятелен продукт е маслото, получено от маслиновите джибри. То може да се използва като масло за кожа, което успешно се справя с възпаления и рани, овлажнява кожата, прави я по еластична и предотвратява дерматит. Също така може да се приема и като масло против бръчки, което прекрасно изглажда кожата.

В качеството на основа за козметичните средства е подходящо сусамовото масло, тъй като то съдържа компоненти, които подобряват останалите козметичните масла.

Самото то се използва не само в козметичната индустрия, но и в медицината. Подхранва и изравнява кожата, то също така ефективно се бори и с простудни заболявания и ревматизъм.

Ползването на сусамово масло е полезно и през лятото, и през зимата. Защитните му свойства помагат на кожата да понесе по-леко ултравиолетовите лъчи или студа. Може да се използва и за почистване на кожата от петна след изгаряне.

Ако сте си избрали вече подходящо козметично масло, то може да го използвате както върху лицето, така и върху тялото или косата.

Най-добре да сложите малко количество масло непосредствено след като сте се изкъпали и кожата е още влажна. Така маслото ще попие по-добре. Втрийте с нежни масажни движения.

Ако прилагате маслото върху косата си, то трябва да е леко затоплено. Втривате го добре в скалпа и по дължината на косата, оставяте да престои 20 минути, след това отмивате обилно с вода и с помощта на малко шампоан.

Аргановото масло може да се прилага без измиване след баня, само трябва да нанесете малко от него по косъма.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти