Ноцебо ефектът или как тестването за COVID-19 може да ни „разболее“

PCR тест коронавирус
Снимка: iStock

Според проучвания поне 6% от хората ще изпитат необоснована загриженост и дори маниакален страх за собственото здраве веднъж през живота си, пише Vesti.bg по информация от BBC.

Въпреки че все още няма актуална статистика, този процент може да се е увеличил от началото на пандемията заради непрекъснатия цикъл от новини, наблягащ върху симптомите и опасностите от коронавируса. Дори тестването за COVID-19 може да накара някои хора да се чувстват зле.

„Подозирам, че тревожността от заболяване се е увеличила значително по време на пандемията, защото хората имат повече време да размишляват и да обмислят симптомите си“, казва Питър Тайърър, професор по психиатрия в Имперския колеж в Лондон.

В много ситуации безпокойството за нашето здраве е способно да създаде появата на симптоми – самоизпълняващо се пророчество, което сякаш потвърждава страховете ни - в това се изразява и т.нар. „ноцебо ефект“ (от лат. ноцебо – „нанасям вреда“).

Нашите очаквания могат дори да доведат до физиологични промени, като например освобождаването на молекули, които причиняват главоболие.

„Важно е да се подчертае, че нелекуваната тревожност от заболяване е не само вредна за психическото здраве, но и за физическото ни“, казва Питър Тайърър. Професорът посочва едно 12-годишно проучване на 7000 участници в Норвегия. След като отчитат други потенциални рискови фактори, изследователите установяват, че високите нива на тревожност от заболяване повишават риска от коронарна болест на сърцето със 70%.

Какво да правим, ако сме заразени с Омикрон

С нарастването на интереса към тревожността от заболяване нараснаха и изследванията за потенциални интервенции. Една от най-добре изпитаните интервенции е адаптирана форма на когнитивно-поведенческа терапия, която помага за прекъсване на негативните мисловни цикли.

Според Питър и Хелън Тайърър едно от най-големите предизвикателства е пациентът да разпознае тревожността като проблем, а не да я вижда като рационална оценка на възприемания риск.

Прочетете още по темата:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти