Възможно ли е да прекалим с плодовете?

Изобилието на есенни плодове в момента е впечатляващо и съвети от рода „яжте на корем сезонни плодове” са резонни.

Дори децата знаят колко са полезни плодовете, но и те си имат своята тъмна страна.

А тя е, че както с всяка храна, ползите и вредите зависят от количеството. Затова препоръките да се консумират колкото си искаме плодове не са издържани медицински.

Защото:

Плодовете съдържат много въглехидрати, основно фруктоза и по-малко глюкоза. Тоест това е една калорична храна, неподходяща в големи количества при диабетици и при диета за отслабване.

Дори диетата на Лидия Ковачева, основана на плодове и чай включва плодове не повече от 800 грама дневно, това са 3-4 средно големи плода.

Фруктозата прилича на глюкозата, но е два пъти по-сладка от нея, усвоява се лесно от организма и в разумни количества е добра за здравето.

В по-големи количества рязко покачва кръвната захар и респективно инсулина, които и също така рязко спадат. Това предизвиква чувство на глад и човек си похапва повече.

Причината е, че плодовете имат висок гликемичен индекс, особено когато се прекалява с тях. Затова през лятото много хора хранещи се предимно с плодове напълняха. И оттук приказката „гладен и дебел”, доста калории и чувство за глад.

Гликемичният индекс означава как една въглехидратна храна се отразява на нивото на кръвната захар, като храните се сравняват на база чиста глюкоза. Най-полезни са храните с нисък гликемичен индекс, те влияят по-малко на кръвната захар, покачват я постепенно, плавно.

Тези с висок гликемичен индекс като много от плодовете бързо покачват кръвната захар, но най-опасни са храните с много висок индекс – с рафинирана захар, сладкиши, вафли, газирани напитки. Какво е положението при плодовете?

Ако приемем индекса на глюкозата за 100, гликемичния индекс на плодовете е: 76 за динята, 75 за тиквата (по-високи от този на белия хляб -73); ананас 66, стафиди 64, узрял банан 63. Това са плодовете с висок гликемичен индекс и трябва да се избягват от диабетици и при диети за отслабване.

Плодове с умерено висок индекс са грозде, портокал, праскова,  банан без кафяви точки, кайсии, манго, грозде, пъпеш –с 42-50. С нисък гликемичен индекс са ябълка, круша, слива с 38 индекс и грейпфрут, лимон, с около 25. Последните могат да се хапват по-свободно. Безопасната консумация на плодове при хора с проблем в метаболизма са три порции плодове дневно, порцията е колкото шепата на човек.

Плодовете не са подходящи за десерт, те увеличават обема на стомашното съдържимо, предизвикват ферментация и свързаното с това подуване, газове, тежест. Най-добре е да се консумират като леки закуски между храненията.

Плодовете съдържат полезни фибри, но при консумация на големи количества те дразнят, предизвикват болки и дискомфорт тъй като са трудносмилаеми.

Хапвайте плодове за здраве и с удоволствие, но с мярка. Още Хипократ е казал, че храната може да бъде лекарство или отрова в зависимост от дозата.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти