Да сведем детското задавяне до минимални граници

Хот-догът лесно може да доведе до задавяне
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Ако перпетуум мобиле има своя жив образ, то със сигурност едно от неговите проявления е отредено на нестихващата детска енергия. Този извиращ ентусиазъм за живот обаче се изразява и в непрестанната тревога на майката, която иска да осигури постоянна защита за своето хлапе от всички опасни външни фактори.

Сред тях с пълна сила се нареждат и храните, чиято форма и консистенция може по-лесно да предизвика задавяне при неправилно сдъвкване и поглъщане. Според Американската академия по педиатрия хот-догът, гроздето, пуканките, дъвките, захаросаните бонбони, суровите зеленчуци и ядките са сред най-рисковите продукти, предизвикващи задавяне.

За съжаление това състояние е и една от основните причини за смъртността при деца под 3-годишна възраст в САЩ. Реално всяка храна е потенциално опасна и може да причини задавяне, но гореспоменатите продукти са способни най-бързо да заседнат в гърлото.

За да се разминете с по-усложнени ситуации, поднасяйте храната на вашите мъници в надробен вид. За предпочитане е да режете сандвичите на по-малки парченца, а същото се отнася за плодовете, зеленчуците и месото. Избягвайте да давате на своето дете, особено ако е под 3 години, твърди бонбони, ядки и сурови моркови.

Също така в никакъв случай не позволявайте на хлапето ви да яде и тича едновременно.
Старайте се да наблюдавате своя син или дъщеря, докато се храни, за да не подбере продукти от масата, които биха могли да го задавят.

Ако обаче детето ви се задави, но дишането му не е сериозно затруднено, педиатрите препоръчват малчуганът сам да се опита да изплюе храната, кашляйки. При посиняване приложете техниката на Хаймлих (за деца над 12 месеца) и веднага се обадете на спешна помощ.

За тези бебоци, които все още нямат навършена 1 година потупването по гърба, докато с другата ръка плътно придържате гръдния им кош, може да прочисти дихателните пътища.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти