Неделна сметанова торта с малини

Да разнообразим уикенда с вкусна и богата торта

Неделна сметанова торта с малини
Снимка: netinfo
3 от общо 2 гласа

Тази неделя не е особено подходяща за разходки в парка. Може обаче да си останете вкъщи и да изпробвате кулинарните си умения. Сметанова торта определено звучи съблазнително и ще развесели деня ви.

Необходими продукти:
За блатовете: 
1 чаена чаша масло, размекнато със стайна температура 
3 чаена чаша брашно 
4 чаена лъжичка бакпулвер 
1/2 чаена лъжичка сол 
1 чаена чаша кокосово мляко със стайна температура 
1 супена лъжица ванилов екстракт 
2 чаена чаша захар 
2 големи яйца със стайна температура
2/3 чаена чаша заквасена сметана 6 големи белтъка, със стайна температура 

Пълнеж: 2 чаена чаша течна сметана
3 големи жълтъка 
3/4 чаена чаша захар 
2 супена лъжица брашно 
1 чаена чаша кокосови стърготини, леко запечени 
2 супена лъжица размекнато масло 
1 супена лъжица ванилов екстракт щипка сол 

За отгоре: 3 чаена чаша захар 
10 белтъка със стайна температура 
3 кръгли форми за печене с диаметър 23 см 
малини

Начин на приготвяне:
Пресейте брашното, бакпулвера и солта в купа. Смесете кокосовото мляко и ванилията. Разбийте маслото и захарта до побеляване. Добавете яйцата едно по едно като продължавате да разбивате. След това добавете брашното и кокосовото мляко на части като редувате. Накрая добавете заквасената сметана и разбъркайте до еднородност. 

В суха купа разбийте белтъците до образуване на мек сняг. Добавете на части към тестото като внимателно разбърквате със шпатула. Разделете тестото на три части и печете ввсеки блат в предварително намазнена и покрита с хартия за печене форма при 180 градуса до бледо златисто (около 20 мин). Оставете да изстине във формата за около 10 мин, извадете, махнете хартията и оставете да изстине напълно.

Пълнеж: В купа разбийте 1 1/2 чаена чаша сметана и жълтъците. Смесете брашното и останалата захар в тенджерка. Добавете сметановата смес, разбъркайте и гответе като разбърквате на средна температура докато сместа се сгъсти окло 8-10 мин. Свалете от котлона, добавете кокосовите стърготини, ванилията, солта и маслото, разбъркайте и оставете да се охлади до стайна температура. С миксер разбийте останалата 1/2 чаена чаша сметана. Добавете на части към охладения крем, като разбърквате със шпатула.

Сглобяване: Поставете първия блат върху чиния за сервиране. Отгоре разпределете 1/2 от пълнежа и изравнете. Поставете втория блат, останалата част от пълнежа и третия блат. Поставете белтъците(със стайна температура) и захарта в чиста суха купа и поставете на водна баня в/у вряща вода. Разбивайте докато захарта се стопи напълно. Махнете от водната баня и със миксер (на ниска скорост) разбивайте около 4 минути докато сместа започне да се сгъстява и побелява. Усилете миксера и продължете да разбивате докато се оформят меки върхове.

Накрая на най-високата скорост разбивайте докато се образува твърд сняг. Със шпатула намажете разбитите белтъци около тортата. Накрая с пръсти оформете върховете. С пламъка на ръчна горелка (за крем брюле), като държите на 10 см от повърхността минете по цялата торта докато започнат да покафеняват краищата. А може и просто да наредите шепа малини по тортата.

Споделете вашите любими рецепти за сладкиши на Edna@netinfocompany.bg

 

Хороскоп за деня

Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня
Виж Съвет на деня
Съвет на деня

Авторите

Оферти