Необходими продукти:
200 г бяло брашно
125 г царевично брашно
100 г кристална захар
4 чаени лъжички бакпулвер
1/4 чаена лъжичка сол
кората на един лимон, настъргана
1-2 чаени чаши пресни или замразени боровинки
1 голямо яйце, леко разбито
240 мл прясно мляко
60 мл олио
1 пакетче ванилова захар или 1 чаена лъжичка ванилов екстракт
2 супени лъжици захар за поръсване
Начин на приготвяне:
Загрейте фурната на 250 градуса и подгответе една тава с 12 гнезда за мъфини, като я намалите и ѝ сложите хартийки за печене. В голяма купа смесете пресетите брашна, захарта, солта, бакпулвера, ваниловата захар, кората на лимона.
Отделете 2-3 супени лъжици от сместа и я разбъркайте с предварително измитите боровинки. Бъдете внимателни, за да не разкашкате боровинките.
В друга купа смесете всички течни съставки и леко ги разбъркайте. Добавете течните съставки към сухите и ги разбъркайте до пълното им хомогенизиране.
Прибавете и боровинките и нежно ги объркайте в сместа. Разпределете тестото между 12 гнезда за мъфините. Поръсете ги със захар и печете в средата на фурната около 15-20 минути или докато клечка за зъби, забодена в средата на мъфина, излезе суха.
Охладете мъфините за десетина минути преди сервиране.
Царевични мъфини
Изкушаващо начало на почивните дни
7707