Oчарователната Розали Дюте - историята на първата "глупава блондинка" в света

Чували сме редица вицове и сме гледали редица филми за глупави блондинки. Въпреки че да се свързва цвета на косата на една жена с нейния интелект ни се струва най-малкото нечестно, образът на глуповатата русокоска си остава социален феномен. А още по-интересното е, че той съвсем не е започнал през последните няколко десетилетия. Днес ще ви разкажем историята на французойката Розали Дюте, живяла през 18 и 19 век и печално известна като "първата глупава блондинка в света".

Въпреки че Розали Дюте е смятана за първата глупава блондинка, тя привлича вниманието на някои от най-известните мъже в Европа и Франция, включително монарси. Това привличане води до превръщането ѝ в една от най-известните куртизанки на своето време. 

Най-могъщите кралски метреси в историята

Дюте е родена във Версай през 1748 г. в семейството на пенсиониран артилерийски офицер. Кръщават я Катрин-Розали Жерар Дюте. Тя става балетна танцьорка и звезда в Парижката опера. Въпреки това дългите ѝ мълчаливи паузи на сцената довели до написването на едноактна пиеса, която сатиризира тази нелицеприятна характеристика. Пиесата се казва Les Curiosities de la Foire (Любопитни неща на панаира).

„Едно известно суетно създание, което беше довело учтивите условности на женската скромност до крайност. Беше развила навика да мълчи дълго. Може би тя нямаше какво да каже, но нейната мистерия и потайната ѝ привлекателност, съчетани с редица други по-осезаеми атрибути, означаваха, че тя беше събрала благодарни клиенти от най-високите социални и политически рангове.“ – така я описва един писател от 19 век. 

Сред благодарните клиенти на Дюте бил женкарят Луи Филип II, херцог на Шартр (по-късно известен като херцог на Орлеан и още по-късно като Филип Егалите). Предполага се, че Дюте е била първата любовница на херцога, а той е бил достатъчно удовлетворен от нейните умения, за да я представи на 15-годишния си син Филип (по-късно крал Луи Филип I). Целта била Филип да може да „научи някои факти от живота.“ Преживяването трябва да е било образователно, защото по-късно Дюте е видяна да се вози в каретата на Филип по Шанз-Елизе. Обикновено само принцове се возели в такива карети, затова някои млади аристократи се засегнали и композирали злепоставяща песен за лекото поведение на Дюте.

Херцогът и синът му не били единствените мъже, които се интересували от Розали Дюте. Сред обожателите ѝ бил изключително богатият Джордж О'Брайън Уиндъм, трети граф на Егремонт и по-малкият брат на Луи XVI, графът на Артоа. 

Любопитен факт за нея е, че обичала розовото и постоянно носела този цвят. Всъщност хората отбелязвали, че тя не е носила „друг цвят, дори за бельото си.“ Съвременниците ѝ също я описват като изключително или „ненадминато“ красива. Срещат се коментари за нейната фигура, като един човек заявява, че тя има „най-добрата фигура в света.“ Инспектор Луи Маре, който бил ръководител на вицеотряда на Париж, също я смятал за привлекателна и веднъж дори казал:

„Тя е една от най-красивите жени на Париж; висока, има много добра фигура, прекрасен тен, много мило лице и красива коса.” 

Тя била толкова красива, че си спечелила много богати покровители и започнала да държи салон, който посещавали видни мъже като френския философ Дени Дидро и френския поет Шарл-Пиер Колардо. В събота тя винаги организирала разкошни вечери и била добре известна с това, че се разхожда с каретата си, теглена от осем кремавобели коня. Казано е дори, че „прекрасното ѝ имение и каретите ѝ... са покрити със злато.“

Въпреки че Розали Дюте може да не е била възприемана като особено умна, тя била достатъчно смела, за да се опита да влезе в политиката. За целта потърсила съвета и влиянието на херцога на Шоазел. Той бил министър на външните работи и силен поддръжник на брака между Мария Антоанета и бъдещия Луи XVI. Той бил човек, когото любовницата на Луи XV, мадам дю Бари, силно не харесвала. Дюте се надявала да получи помощта на херцога, но нищо не се получило от нейните политически стремежи, защото той бил уволнен и пенсиониран през 1770 г.

Дюте била изключително популярна сред френските мъже. Всъщност нейната популярност довела до това тя да стане обект на много разголени портрети. Сред тези голи портрети бил един от Антоан Вестие. Твърди се, че Лие Луи Салбрекс-Перен пък е нарисувал пет портрета на Розали Дюте, включително един, предназначен за банята на граф Артоа в неговата резиденция Багател.

Голото ѝ тяло не бил единственият начин, по който Дюте била увековечена. Известният скулптор Жан-Антоан Худон ѝ направил бюст. Имало и много други художници, които решили да уловят нейния образ. Например Франсоа-Юбер Друе създава няколко портрета. Клод-Жан-Батист Хоен, известен предимно със своите портрети и пейзажи, също я рисува (или поне се предполага, че е тя), както и Анри-Пиер Данлу, който е любимият ѝ художник.

Когато избухва Френската революция, Дюте решава да емигрира в Англия. Там тя намира нови обожатели, включително мъж на име г-н Лий, който обаче не искал да я придружава никъде и вместо това накарал по-малкия си брат да ѝ подаде ръка и да я придружава из алеите, театрите и обществените събития. 

Когато настъпва Реставрацията на Бурбоните, Розали Дюте се завръща във Франция. Тя вече не била млада, но имала значително състояние и заживяла на Шанз-Елизе. Нейната прочута позлатена карета отново била забелязана публично, но вместо да ѝ се възхищават, ѝ се смеят, тъй като стилът и формата ѝ били доста демоде. След смъртта ѝ през 25 септември 1830 г.* прочутата ѝ карета била продадена за театрални представления, а Дюте била погребана в гробището Пер Лашез.

*Някои хора съобщават, че смъртта ѝ е на 24 септември 1830 г., а има и различни дати за годината на смъртта ѝ, които включват 1820, 1830 и 1831 г.

Най-могъщите кралски метреси в историята

За още полезнa и любопитна информация, харесайте страницата нa Edna.bg във Facebook ТУК, последвайте ни в Instagram ТУК, намерете ни в TikTok ТУК.

Прочетете още:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти