Империя Конати - кралицата на римските куртизанки, която омагьоса Рафаело

Историята познава немалко далновидни и пробивни жени, които са успели да се издигнат до големи висоти благодарение на женския си чар, находчивост и връзките им с влиятелни мъже. Днес ще ви разкажем за една от тези жени. Тя е смятана за първата знаменитост от класата на куртизанките, създадена в Рим в края на 15 век, но и до днес образът ѝ е забулен в мистерия. 

►Изискани, образовани и независими: животът на куртизанките в Древна Гърция

Империя Конати, наричана още Кралицата на куртизанките (1486 – 1512) не била случайна жена, нито такава, която се забравя лесно. През 15-ти век придворните започват с навика да наемат жени, които да ги придружават в дворцовия живот. Тъй като папските придворни били духовници, на които било забранено да се женят, жените, с които се свързвали, не можели да се омъжат, но в същото време те трябвало да бъдат образовани и да познават етикета, за да могат да разговарят и да участват в официалния придворен живот. Това било началото на развитието на нова класа проститутки в християнска Европа: куртизанките, която след това се разпространява от Рим в други части на континента.

Най-могъщите кралски метреси в историята

Империя била първият известен представител на този нов тип проститутки. Куртизанките по обичай имали един основен клиент като постоянен поддръжник, като в допълнение открито забавляваха други като временни клиенти.

Империя Конати придобила своя висок статут главно като избраната спътница на Агостино Киджи, сиенски банкер, тясно свързан с папа Александър VI и покровител на Ренесанса. По едно време той дори бил смятан за най-богатия банкер в света.

►Силата на фаворитката: Кралската любовница, която промени историята (Част I)

Той обгрижва Империя, както обикновено я наричат, до степен, в която тя може да си позволи да разполага както с дворец в Рим, така и селска вила.

Киджи остава основният ѝ клиент, но тя приема и други. Запазва статута си и доходите си като избира много внимателно мъжете, с които общува. Нейният ексклузивен списък включва Анджело ди Буфало, друг успешен банкер, Анджело Колочи, папски секретар при Лъв X, Томазо Ингирами, папски библиотекар, и самият художник Рафаело, на когото Киджи бил спонсор.

Империя позира като модел на Рафаело в редица случаи. Смята се, че нимфата Галатея от стенописите, които Рафаело рисува за вила Фарнезина в Рим, построена от Киджи, всъщност е самата Империя.

Историята на Империя обаче не е напълно ясна. Някои източници предполагат, че тя е родом от Ферара, но консенсусът е, че е родена в Рим като дъщеря на проститутката Диана ди Пиетро Когнати и е израснала на Виа Алесандрина в квартал Борго. 

Спекулира се също, че баща ѝ е Парис дьо Грасис, който по-късно служи като церемониалмайстор при папа Юлий II, което може да обясни как тя е придобила образованието си.

Империя ражда дъщеря на име Лукреция на 17-годишна възраст, чийто баща се предполага, че е Киджи.

Емблематичната римска куртизанка умира през 1512 г., само на 26-годишна възраст. Смята се, че се е самоубила като е погълнала отрова. Съществуват различни теории за това какво може да я е накарало да посегне на живота си. Едната е, че е била разстроена, че Анджело ди Буфало, уж истинската ѝ любов, е решил да сложи край на връзката им. Друга е, че се е почувствала отблъсната, когато Киджи взима под крилото си нова, по-млада любовница.

Каквато и да е причината, тя получава величествено погребение в Рим, подходящо за благородничка, а не за проститутка, щедро платено от Агостино Киджи. Погребана е в църквата Сан Грегорио в Рим, въпреки че паметникът, издигнат на нейно име, не е оцелял.

Освен че нейният образ е запазен в произведения на Рафаело, смята се, че Империя е вдъхновение за историята на Оноре дьо Балзак от 1832 г. "Красивата Империя", която се развива по времето на събора в Констанц, който слага край на Западната схизма в Католическата църква. В сюжета на романа има момент, в който една куртизанка получава името Империя.

Персонажът в романа на Балзак е изобразен от немския художник Ловис Коринт през 1925 г. и също така е вдъхновил статуя в пристанището на Констанц.

Най-могъщите кралски метреси в историята

За още полезнa и любопитна информация, харесайте страницата нa Edna.bg във Facebook ТУК, последвайте ни в Instagram ТУК, намерете ни в TikTok ТУК.

Прочетете още:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти