Силата на фаворитката: Кралската любовница, която промени историята (Част I)

Повечето от любовниците на кралете в историята са били известни само заради връзката им с управляващия монарх, но героинята в днешния ни материал определено надхвърля обхвата на безразличните фаворитки. Разказваме историята на Агнес Сорел, която успява да остави значителна следа в историята. 

Тя е родена през 1422 г. и от детството околните се възхищават на нейната красота и талант. Агнес идва от благородническо семейство и е възпитана в подходящи традиции. Когато момичето пораства, тя става прислужница на херцогиня Изабела от Лотарингия - съпругата на крал Рене Анжуйски. Херцогинята научава Агнес на всичко, което знае, от правилата на етикета до знанията за историята на страната. 

Няколко години по-късно Сорел има честта да бъде представена на френския крал Шарл VII, а монархът веднага е запленен от красотата и чара на младата прислужница. От този момент нататък се променя не само съдбата на Агнес, но и на самия крал. Неговата фаворитка получава статут на държавна дама, активно участва в политическите дейности и влияе на всичките му решения. Някои смятат, че това е неприемливо и обвиняват момичето в злоупотреба с положението си, други я идолизират за приноса й в развитието на Франция. 

Така Сорел успява да постигне справедливо разпределение на позициите. По-висшите получават тези, които наистина са достойни за това, а не тези, които имат връзки и позиция в обществото. Агнес също изиграва значителна роля в освобождаването на страната от английското влияние. Повечето от решенията, взети от монарха по това време, са съгласувани с тази жена, която страстно мечтае да спечели Стогодишната война. Някои съвременници дори сравняват Сорел с легендарната Жана д'Арк, посветила живота си на тази борба. 

В допълнение към политическите дейности, Агнес се опита да повлияе и на други сфери на обществото. Тя успява да гарантира, че не само членовете на кралските семейства, но и обикновените поданици ще имат право да носят диамантени бижута. Това премахва някои установени граници между различните слоеве на обществото, а също така въвежда женската мода, позволяваща открито да се демонстрира красотата и дамите да не се срамуват от собственото си тяло. 

Въпреки факта, че Сорел успява да направи много за родната си страна, представители на аристокрацията са недоволни от степента на влияние, която тя има върху монарха. Освен това мнозина са притеснени от факта, че връзката между Шарл VII и Сорел не е тайна и трите й дъщери, които тя ражда от краля, имат специален статут във Франция и се ползват с привилегии, достъпни преди това само за членове на кралско семейство. 

През 1450 г. Агнес забременява за четвърти път, но това дете не е предопределено да се роди. Когато Сорел обявява, че очаква наследник, в обществото се надига вълна от недоволство, което довежда до ужасна трагедия. Няколко месеца след като става известно за бременността, Агнес Сорел почива. Първоначално бе обявено, че причината за смъртта е заразяване с дизентерия, но по-късно се установява, че любимата на монарха е била отровена. 

Съвременните учени, които изучават случая със смъртта на Сорел, стигат до извода, че причината за смъртта е отравяне с живак. 

Вижте историите на още 4 кралски любовници в нашата галерия: 

Най-могъщите кралски метреси в историята

За още полезнa и любопитна информация, харесайте страницата нa Edna.bg във Facebook ТУК, последвайте ни в Instagram ТУК, намерете ни в TikTok ТУК.

Прочетете още: 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти