Паста "Путанеска" или любимата храна на проститутките: историята на най-скандалното ястие в Италия

Алексия Петрова

Италианците са дали много неща на света – пианото, римското право и бързите коли са само някои от тях. Но нека си признаем, че сме най-благодарни за тяхната кухня. 

Едно от нещата, с които италианците най-много се гордеят е прочутата им паста. Тя съществува в многобройни разновидности, които могат да бъдат приготвени с лекота. Сред най-известните и интересните е пастата "Путанеска".

Това е ястие, което е едновременно обичано и любопитно поради уникалния си произход и име – думата "путанеска" е жаргонно наименование за проститутка в Италия.

Смята се, че рецептата за тази паста произхожда от Неапол, Италия a "изобретателите" ѝ са не кои да е, а проститутките на града. Историята разказва, че ястието е било любимо сред неаполитанските куртизанки, известни като "puttanas", които привличали клиенти в домовете си с примамливия му аромат.

Според една малко по-различна версия за произхода на ястието, жриците на любовта в Неапол имали нужда от нещо, което да похапнат, докато чакат клиентите си. Това нещо трябвало да се приготвя бързо, лесно и да може да се направи с евтини и достъпни продукти. Първите пасти "Путанеска" били съставени от нещата, които жените можели да намерят в килерите си - паста, доматен сос, маслини и риба.

Пастата станала толкова вкусна, че прехвърлила границите на Неапол и се разпространила из цяла Италия. Днес можете да я откриете в менюто на всеки добър италиански ресторант. 

pasta
Снимка: iStock

За произхода на името на пастата обаче все още се водят дебати, тъй като друга история предполага, че ястието за казва така заради италианската дума „puttana“, която означава „разхвърлян“ или „солен“. Тази версия звучи логично, тъй като пастата е известна със своя отличителен и силен ароматен профил. Като цяло, това е ястие с неуловима история, която добавя към неговия чар и мистичност.

Ако историята на пастата "Путанеска" ви е заинтригувала, убедени сме, че сега няма да откажете и да я пробвате. В следващата галерия ще откриете рецептата за известното италианско ястие:

Паста "Путанеска" или най-скандалното ястие в Италия (РЕЦЕПТА)

За още полезнa и любопитна информация, харесайте страницата нa Edna.bg във Facebook ТУК, последвайте ни в Instagram ТУК, намерете ни в TikTok ТУК.

Прочети още:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти