Къде си, вярна ти любов народна?

Къде си, вярна ти любов народна?
Снимка: Thinkstock

Тодор Капитанов

Ех, чужденец да си в България! Ще те посрещат като цар. Ако си грък, ще се отнасят с теб все едно си Зевс, ако си англичанин - като с Кралицата и т.н. Общо взето ги издигаме на пиадестал.

Когато попитат някой чуждоземец за българите, след като е пребивавал известно време в нашата страна, той с възхищение казва, че те са много топли и гостоприемни хора. Защо мислите, че е останал с тези впечатления? Защото всички в България му се подмазват, затова. Всички искат да му помогнат с нещо, усмихват му се постоянно и се стремят да му угодят по всевъзможен начин.

Някой запитвал ли се е защо е така?

Аз знам и ще ви кажа. Защото този човек може да плати с 20лв. повече, отколкото вие можете. Защото си мислите, че ще му станете симпатични и ще ви почерпи с някоя друга напитка. Ако пък успеете и да го научите да казва правилно "наздраве" или няколко псувни на български, тогава ще сте намерили незаменим приятел в негово лице. По този начин удоволствието, че сте контактни личности и, видиш ли, чак с чужденци общувате свободно, ще повиши самооценката ви.

Сигурно ще се намерят много хора, които ще ми кажат, че това внимание е засилено, защото чужденецът е дошъл веднъж в България и е въпрос на добро възпитание, уважение и гостоприемство той да се чувства добре, за да се върне пак и да разказва цял живот за прекрасните българи.

Същите тия прекрасни българи обаче забравят, че този човек е дошъл веднъж в България и в най-добрия случай ще се върне не повече от два-три пъти за по няколко седмици. Забравят, че в България оставаме тези, които живеем тук. Тези, които не усещаме същото това прословуто гостоприемство, когато сме на почивка в български курорт или в ежедневното общуване с хора от родния град.

Желая един ден като се събудя, хората около мен, познати или непознати, да ме обсипят с цялото това внимание, което получават чужденците в нашата страна. Много искам да се почувствам чужденец в собствената си страна.

Къде си, вярна ти любов народна?

Вярната любов народна се е отдала изцяло на другите държави и техните граждани. Това донякъде обяснява и защо все повече българки се омъжват за чужденци. И понеже цялата си любов даряваме на чужди хора, то не се учудвайте, че в отношенията между българите няма топлина, взаимност и добронамереност.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти