Френско кино и френско вино - какво по-хубаво?

Френско кино и френско вино - какво по-хубаво?
Снимка: netinfo

Цели десет филма са приготвили организаторите от НДК, в традиционно партньорство с Френския културен институт, в рамките на шестия Фестивал на френското кино - част от Киномания.

Тази година три от заглавията са посветени на знакови творци и артисти, оставили името си в историята. Такава лента е „Сезан и Емил Зола“, разказваща за бурния и вълнуващ живот на двамата младежи и сложната, противоречива и силна връзка между тях, когато Емил Зола става известен художник, а Пол Сезан все още е пренебрегнат от публиката. Режисьор и сценарист на филма е Даниел Томпсън, а в главните роли са Гийом Гайен, Гийом Кане и Сабин Азема.

„Господин Шоколад“ на режисьора Рошди Зем пък е посветен на клоуна, носещ същото прозвище, който е първият черен цирков артист във Франция, достигнал огромна популярност в края на XIX в. Впечатляващ филм изпълнен със забавни клоунади и зашеметяващи декори. С участието на Омар Си и Джеймс Тиере.

Снимка: netinfo

Третият филм за живота на ярка звезда в изкуството е „Танцьорката“, разказващ за една от законодателките на модерния балет - Лои Фулър. С оригиналните си танци тя завладява Париж, а после и целия свят. Френската певица Соко играе Фулър в партньорство с Гаспар Юлиел и Лили-Роуз Деп – дъщерята на Ванеса Паради и Джони Деп, която се изявява като нейната ученичка и бъдеща съперница - Айсидора Дънкан. Режисьор е Стефани ди Джусто.

На друга голяма личност, този път на велик океански изследовател и пътешественик, е посветен филма „Одисеята на Жак-Ив Кусто“. Една от основните нишки на филма са отношенията със сина му, който иска да тръгне по неговите стъпки, но има различни възгледи. Филмът е на режисьора Жером Сал, а в ролите са Ламбер Уилсън, Одри Тоту и Пиер Ниней.

Снимка: netinfo

Селекцията от френски филми включва и две продукции, свързани с темата за смъртта и приемането й.

В „Това е само краят на света“ Луи е хронично болен писател, който се връща при семейството си след дълго отсъствие, за да им каже, че умира. Режисьор, сценарист и монтажист е Ксавие Долан, който адаптира пиеса на Жан-Люк Лагарс, признат за един от най-значимите модерни френски драматурзи след смъртта си. Сниман почти изцяло в близки планове, филмът стига до душата на героите, разкривайки всички потиснати чувства, но и дълбоката любов помежду им. Филмът взе голямата награда на фестивала в Кан, а сложните образи са изиграни от Гаспар Юлиел, Натали Бай, Марион Котийар, Венсан Касел и Леа Сейду.

Деликатният „Последният урок“ е за 92-годишната Мадлен, която е решила да избере датата и условията на своята смърт. Съобщението за избора ѝ поражда конфликти сред близките й и единствено дъщеря й уважава решението на майка си и успява да сподели пълноценно с нея последните ѝ мигове. Режисьор на филма е Паскал Пузаду, участват Сандрин Бонер, Март Вилялонга и др.

Снимка: netinfo

Повече информация за филмите на събитието, както и снимки, може да намерите на официалните страници на събитието ТУК.

Киномания ще започне на 17 ноември и ще продължи до 1 декември. Тазгодишното издание ще отбележи своя 30-годишен юбилей с изключителна селекция от филми и много изненади за вярната си публика. В афиша са включени премиерно едни от най-силните и стойностни филми от световното кино, излезли през последните две години, които не са показвани в България.

По традиция всяка година се представят наградените ленти от престижни международни фестивали в Берлин, Кан, Венеция и др.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти