За свободното кърмене и свободата изобщо

Симеон Колев - Симо
Снимка: Личен архив

Обаждам се по темата, защото имам твърде различно мнение от общо демонстрираното.

Твърдо (и крайно, ако щете) съм ЗА правото и толерирането на майката да кърми.

Също така смятам, че щом една майка се е почувствала засегната или дискриминирана, тя има право да потърси правата си в съда, по който и да е въпрос.

Просто не мога да се съглася с едностранчивото тълкуване на правата, защото единственото по-лошо нещо от липсата на права е злоупотребата с права.

Никой не е единствен на света.

Освен правата на майката да кърми в мола, съществуват и правата на всички тези, които не са съгласни да стават свидетели на кърменето.

Без да им се налага да се оправдават и обясняват защо. И без значение, че кърменето е симпатична, трогателна и разтапяща гледка и интимен акт на цялост между кърмачето и майката (макар фонът на мола да не ми се връзва с този акт).

Собственикът на мола също има права да наложи регламент в частния си обект и ние можем да се съгласим с този регламент или да не се съгласим, като не стъпваме там. Но е неуместно да коментираме правилата на дома, който не е наш дом и нищо в нашия живот не зависи от този мол.

Вижте, молът не е публично място, каквото да речем е един парк, а частно пространство, което може да се ползва публично.

Не искам да се заяждам, защото една майка е свещена и е факт, че ако има случай, в който правилата не трябва да се спазват толкова педантично, този случай трябва да е за майка с дете. Ясно.

В конкретно коментирания случай ми остава лош вкус в устата, защото мястото, което е определено за кърмене, във всички случаи е на разстояние, което майката може да вземе без особени усилия. 

Ако отида някъде с малко дете и на него му се допишка, или нещо друго, просто му казвам, че трябва да стисне и да стигнем до тоалетната. Тя все пак е в същата сграда. Брутално е да се държи сметка на една майка, как кърми, но за да ѝ направят забележка, може пък и кърменето да е било по-демонстративно от безценната близост между майка и бебе.

Има и друго. Молът не е безалтернативнa локация за разходка, така че отивайки там, всяка майка трябва да е подготвена за спецификите на това място. За удобствата и неудобствата.

Тази жалба за дискриминация е единствената, за която съм чувал.

Приемаме, че статистически може да има и други, но във всички случаи огромната част от майките, които са попадали в подобно положение, са намерили начин да се справят, без да се стига до подобни жалби или до лишени от кърмене бебенца.

Не искам да сравнявам мнозинството с малцинството и се възхищавам на майката, която търси правата си.

Обаче не бива и да забравяме, че никой няма право на монопол върху правата и истината.

Пишете на Симеон Колев на edna@netinfo.bg.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти