Брелфи – за правото да кърмиш навсякъде

Брелфи – за правото да кърмиш навсякъде
Снимка: Thinkstock

Велина Томова

Брелфи е новата вълна във Фейсбук. Идва от английските думи breastfeeding (кърмене) и selfie (снимка на самия теб).

Обяснено на нормален език, жени се снимат как кърмят бебетата си и публикуват снимките във Фейсбук и Инстаграм.

Сигурно ще се зачудите 1) какво ново има в това жените да се снимат как кърмят и 2) защо изобщо ви занимаваме с тенденция от другия край на света.

Факт е, че да се снимаш как кърмиш детето си и да се покажеш на приятелките си не е ново. Новото е, че Фейсбук сваля тези снимки заради сигнали на потребители, които ги определят като „порнографски“.

Именно тази прекалена мярка накара много жени да „залеят“ социалните мрежи със снимки на сучещите си бебета, за да заявят категорично, че няма нищо срамно, порнографско и нередно в това да покажеш как храниш бебето си.

Акцията на майките не е само срещу Фейсбук. В САЩ кърмещите майки се сблъскват с голямо неразбиране от страна на обществото, че да кърмиш на публично място не е нарушаване на обществения ред.

Има много случаи, в които майки са молени да отидат в тоалетната, за да кърмят, тъй като в близост имало мъже и деца, които можело да се смутят от гледката на кърмеща майка.

В други случаи майките са молени да закрият главата на бебето с шал, за да не се вижда, че то суче от гърда.

На тези прекалено консервативни реакции срещу най-естественото нещо на света – кърменето, беше отговорено подобаващо.

Кампании показваха възрастни, вечерящи в тоалетната, с риторичния въпрос „Ти би ли вечерял там? Тогава защо едно бебе да се храни така“.

Тези акции постигнаха своя успех и официалните разпоредби вече гласят, че една жена има право да кърми навсякъде, където реши и че това право не може и не бива да ѝ бъде отнемане – както на нея, така и на детето ѝ.

Въпреки това все още мнението за кърменето е противоречиво. Някои хора се притесняват, че вида на гола гърда на обществено място не е подходяща гледка за подрастващи.

На тази критика кърмещите майки отговарят така: Още по-добре би било за развитието на децата, ако видят женското тяло в истинската му роля – да дава живот и да е грижи за изхранването на новия човек.

Основната функция на женските гърди не е да задоволяват мъжката похот, а да хранят бебето.

Единственият начин, смятат още майките, по който може да се отговори подобаващо на масираните кампании за реклама на адаптирано мляко, е да се покаже кърменето като лесен и естествен процес, какъвто всъщност е.

„Нераждалите момичета и младите майки трябва да имат многобройни примери за успешно кърмене, за да натрупат увереност и да дадат на децата си най-добрия старт в живота – кърмата.

Много жени посягат към адаптираното мляко просто защото не знаят към кого да се обърнат за съвет относно кърменето“, разказват майки.

Защо ви разказваме всичко това ли? Защото и в България все още кърмеща на обществено място майка е повече изключение, отколкото норма. Защото самите майки се чудят "редно ли е" да кърмят на обществени места. 

И макар тук никой никого да не е карал да ходи в тоалетната, все още приемаме бебетата си като отбивка от ежедневието, а не като нормална, естествена, красива и сучеща от гърдите ни част от живота.  

Много от звездите също се застъпиха за кърменето и смело публикуваха своите брелфита.

Можете да ги видите тук, а после да ни споделите и вашето мнение по темата: Как гледате на кърменето на обществено място? 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти