Сексуалният живот на мишките

Богдана Трифонова
Снимка: Диана Симова

Богдана Трифонова

Съжалявам, че заглавието никак не отговоря на материала, който съм написала, ама как да ви привлека вниманието, като искам да пиша за книги?!?!

Само преди дни светът отпразнува деня на книгата. Аз реших да го чествам с купуване на нова книга и пакет черни маслини, защото когато бях на тийн-айсет, това ми беше много любимо – да си чета и да си ям маслини, набодени на клечки.

Дано не звучи като някаква ексцентричност, но това си беше самата истина – полягвах си на леглото, пусках си касетка на ужасно малкия касетофон и си четях, докато си хапвам маслини. Понеже въртях само една и съща касетка с италианска музика, до ден днешен, когато чуя някоя от песните, си представям силни моменти от прочетени книги... много приятно.

Категорично не бих представила себе си като "Приятно ми е, аз съм прочела много книги!", но с удоволствие ще се пиша в групата на тези, които се отнасят да влязат в книжарница, искат да имат всички книги и да ги прочетат едновременно. Все ми се струва, че времето много бързо минава и няма да мога да прочета всичко, което искам. Ясно ми е, че няма как да стане, ама искам...

Та, в този световен, книжен ден, покрай един приятен и разгорещен спор в ефир – за и против електронната книга, си дадох сметка, че не само не харесвам електронната книга, но и не искам да я харесам.

Признавам, че в това отношение съм много старомодна и хресвам книгата да е направена от... книга. Имам дузина причини за това. Например:

*Защото изпитвам удоволствие от допир! Искам да усещам книгата с всичките си сетива. Харесва ми да пипам странички и да ги отлиствам.

*Защото изпитвам удоволствие от мирис! Книгата от хартия мирише на... хартия, но ароматът на чисто новите странички е съвсем различен с този на много старите.

*Защото изпитвам удоволствие от звука ѝ - леко остричък при прелистване, малко плътен при падане… Да не говорим, че когато една книга падне, тя просто пада, но когато електронната ти книга падне, с нея се чупи цялата библиотека.

*Защото ако дъщеря ти поиска да прочете "Закуска в Тифани" ще кажеш: "Чудесно! Много ще ти хареса!", вместо: "Офф, ама много внимавай как я пипаш! Или по-добре не ми я пипапй!"

*Защото ми харесва да стоя изправена пред рафтове с книги и да си ги разглеждам.

*Защото обичам да си "купчиня" книгите до леглото.

*Защото книгата от хартия ми е... по-секси. Предсавете си каква загуба ще бъде, ако от старите филми изпаднат всички онези сцени, в които някой "намира" чужда книга под неговия чадър на плажа... "Как пък е попаднала при мен? Не е ли ваша?" Край на тези много смешни, стари свалки. Би било много жалко.

*Защото с "Война и мир" можеш и да се отбраняваш като на война...Тя става и за оръжие.

*Защото не е честно Маркес да е тракал буква по буква на пишеща машина, а ти да не можеш да си почетеш от "Сто години самота", защото не ти е заредена батерията... Ужасно е.

*Защото можеш да я подариш!

*Защото можеш да ѝ надпишеш посвещение!

*Защото на нея може да поискаш автограф от писателя, ако го срещнеш!

*Защото ако никак не ти харесва, можеш да си направиш самолетче от която и да е страница и да го пратиш в някоя посока.

*Защото ако много ти харесва, можеш да направиш самолетче от най-любимата си страница и да го изпратиш в точната посока.

*Защото можеш да изсушиш между страниците ѝ една важна за теб маргаритка…

Още много "защото" мога да дам, за да кажа колко много харесвам книгата направена от... книга! Но, на финала, все пак съм готова да призная, че дори и времето да наложи всички книги да станат електронни, пак няма да страдам толкова, ако са прочетени!

Защото смисълът на една книга, освен да подпре крака на масата във важен момент, е… да бъде Прочетена!

А колкото мишките, половата зрялост при женските настъпва след около 6 седмици, а при мъжките след около 8 – прочетох го в една книга! smiley

Пишете на Богдана Трифонова на edna@netinfo.bg.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти