Наръчник за справяне с нотификации

Ива Екимова
Снимка: Нова ТВ

Ива Екимова

Най-добрата ми приятелка, излизайки сутрин си включва нотификациите на мобилния, а прибирайки се вечер ги изключва.

Един ден, когато забелязах тази тенденция, настойчиво я попитах защо го прави. Изневерява ли на мъжа си и други не толкова лицеприятни въпроси.

Отговорът беше много по-прост, отколкото очаквах.

Оказа се, че съпругът й се дразни на симфонията от звуци, известяващи пристигането на което и да е съобщение от многобройните приложения за комуникация.

Направих си социален експеримент и включих нотификациите на всичките си комуникационни апликации. За себе си открих колко неприятно нещо е това нотификацията. Не, че е някакво велико откритие, но заливането със сигнали в и без това натовареното ежедневие е не просто досадно, а много дразнещо. Единственият позитив е, че са доста по-надеждни от имейлите, които смятахме до скоро за връха на бързата комуникация.

Днес, обединени в групи, чрез WhatsApp, Вайбър, Месинджър и Инстаграм обменяме бързо и лесно информация, правим го в движение и най-важното – веднага разбираме дали адресатът на съобщението ни е seen-ал посланието ни.

Направих си наръчник за използването им.

Ян Кум основава многомилионната си компания на връх рождения си ден – 24 февруари 2009 година. Днес над 90 милиона души използват WhаtsApp, за да изпращат съобщения и снимки безплатно. Приложението е чудесно за разпределяне на задачи в група, бързо и ефективно. Оцветените в синьо двойка ченгелчета вече е потвърждение за това, че задачите ще бъдат изпълнени, а посланието разбрано. Хубавото на приложението, подобно на Въйбър е, че е свързано с телефонния указател на съответното смарт устройство и външна досадна намеса е почти невъзможна.

Както за Вайбър, така и за WhatsApp си направих разпределение по важност.

Първо виждам и приемам това, което ми изпраща иконката, оцветена в зелено, а Вайбър оставям за след края на работния ден.

Докато изобретението на Ян Кум не е чак толкова разпространено в родните географски ширини, то технологичната приумица в лилаво на Талмон Марко и Игор Магазинник широко се използва у нас и може да нанесе много вреди.

Не е тайна, че Вайбър се използва за комуникация, свързана с неща, които не си готов да споделяш пред семейство, приятели и бизнес партньори. Най-често обсъжданата тема напоследък е може ли обаждането през Вайбър да бъде проследено от недоброжелатели и как да прикрием следите си след интензивна Вайбър комуникация. Въпреки дискретността, която предлага, израелската разработка е съсипала повече семейства от Facebook.

Тук съвсем естествено стигаме до любимия на всички Месинджър. Докато другите две приложения са свързани с телефонния указател, Месинджър предлага неограничени възможности, всеки събудил се с мисъл или дори без такава да навлезе в личното пространство на всекиго. Не само, а и да се сърди, ако не отговаряш.

Проблемът “seen”-ал/а си го, а не отговаряш, става още по-сериозен особено ако едната от страните прекарва времето си в стил айляк, докато другата е заета с важни служебни дела.

По същия начин седи и въпросът с Инста месидж. Размяната на съобщения през едно от най-популярните приложения за снимки Инстаграм, е доста по прецизно, що се отнася до съхранението на личното пространство.

Създадената от Кевин Систрьом платформа е забележителна с факта, че той отказва не на кого да е, а на самия Зукърбърг. Днес повече от осемдесет и пет милиона потребители, споделят четири милиарда снимки, а всяка секунда шестима нови членове се присъединяват към Инстаграм. Разбира се, настройката на всеки един от профилите е от огромно значение, а блокирането - опция, която дават всички съвременни средства за комуникация.

И така стигаме до обещания наръчник:

- Ако не искаш да те безпокоят, никога не включвай нотификациите.

- Ако са видели съобщението ти и не отговарят – не го приемай лично.

- Никога не досаждай с второ съобщение, ако не си поучил отговор на първото си.

- Разпредели приложенията по заетост – Вайбър за приятели, WhatsApp за колеги, Инстамесидж за хора, които те интересуват и си избрал да следваш в Инстаграм, Месинджър за всички останали, които имаш опция да блокираш или да оставиш в чакащи съобщения.

- „НЕ” е завършено изречение. Ако не искаш да те безпокоят непознати – просто им го кажи.

- Не споделяй лична информация с хора, които не познаваш.

- В случай, че се изкушиш и попаднеш в „разговор” с нецензурно съдържание, изтрий всичко веднага.

- Не изпращай снимки, които не искаш да видиш публикувани, в която и да е социална мрежа.

- Приложенията, с които работиш, включи с нотификации, звук и икона на екрана си. Тези, които са за след работно време, изключи през деня.

- Ако пък изобщо не ти пука, винаги можеш да изтриеш всички тези приложения и да си живееш спокоен и безхаберен живот!

Важно! По време на срещи, не зависимо от какъв характер са, изключи или нотификациите, или звука на телефона!

Навярно се чудите къде е Туитър? Е, той е за политически и социално ангажирани интелектуалци, а както знаем, тук те не са чак толкова много.

Пишете на Ива Екимова на edna@netinfo.bg.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти